Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommuner stoppar besök på äldreboenden – för skydd mot corona: ”Finns en viss oro”

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Coronaviruset har visat sig vara farligast för äldrepersoner. Därför inför nu Berg, Härjedalen, Bräckes och Krokoms kommuner besöksrestriktioner på sina särskilda boenden och LSS-boenden.
– Det är klart att finns en viss oro bland vårdtagarna, säger Maria Östlund som är avdelningschef för vård och omsorg i Bergs kommun.

Annons

Nu inför de tre kommunerna Berg, Härjedalen och Bräcke besöksrestriktioner, för att skydda de äldre mot coronaviruset.

– Vi försöker hålla ögonen öppna, och vet att den här perioden på året är problematisk med både influensa och magsjuka. Vi brukar förmedla budskap om att inte besöka äldre när man inte känner sig helt frisk, så det nåt som görs varje år mer eller mindre.

Men med coronaviruset är oron ändå större än vanligt, menar Maria Östlund.

– Jag uppfattar från enhetscheferna att nyheterna om coronaspridningen påverkar alla. Det är klart att det finns frågor och oro från vårdtagarna om hur det kan påverka dem.

Enligt Maria Östlund lägger man mer fokus än vanligt på att personalen i äldrevården ska vara friska när de arbetar.

– I första hand ska man hålla sig hemma om man känner sig krasslig. Det är något vi går efter i vanliga fall också, men det är extra noga nu.

Kommunen kommer att fortsätta folkhälsomyndighetens rekommendationer. Även om coronaspridningen skulle ta vid i länet, tas de äldre väl hand om i Bergs kommun, menar Maria Östlund.

– Vi har räknat med alla scenarier, och försöker vara ute i god tid med planeringen. Det viktigaste är att vara medveten om att det kan vara kvar en lång tid och att ha en god uppfattning om hur det skulle kunna påverka våra verksamheter.

– Sen hoppas vi att det inte blir så, men sannolikheten verkar ganska stor.

Även Krokoms kommun har under onsdagen infört besöksrestriktioner på samtliga äldreboenden och boenden inom stöd och service. Syftet med åtgärden är att i största mån undvika smittspridning till äldre och sårbara människor i samhället. Restriktionerna i Krokom gäller med omedelbar verkan.

– I det här läget behöver vi göra allt som står i vår makt för att skydda våra mest sårbara och sköra individer, säger Anna Berkestedt Jonsson, socialchef i Krokoms kommun, i ett pressmeddelande.

Undantag från de nya bestämmelserna i Krokoms kommun kan ges till den som har anhöriga som vårdas i livets slutskede, men då måste den anhörige i förväg få klartecken till besök från boendets enhetschef.