Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunfullmäktige i Östersund: M går emot majoriteten – vill inte ta in fler flyktingar än vad som anvisats

Det var i skuggan av sparkravet på 150 miljoner kronor före utgången av 2018 som Östersunds kommunfullmäktigeledamöter samlades på torsdagskvällen.
Och det hettade till i debatten om flyktingmottagande under 2017.

Fotnot: I en tidigare version av den här artikeln skrev vi att Moderaterna förespråkat totalstopp i flyktingmottagandet till kommunen. Det rör sig dock bara om ett nej till de ytterligare 200 flyktingar som majoriteten vill ta in. Moderaterna vill fortfarande ta emot de 115 personer som anvisats till kommunen av regeringen. ÖP ber om ursäkt för denna felaktighet.

– Moderaterna vill stryka punkt tre, sa gruppledaren och oppositionsrådet Pär Jönsson (M).

Det betydde i klartext att de 12 moderata fullmäktigeledamöterna inte förespråkade något extra flyktingmottagande under 2017. Majoriteten vill ta in 200 personer fler än vad som tilldelats kommunen, vilket Moderaterna motsätter sig.

Pär Jönsson motiverade ställningstagandet med att det inte finns bostäder och att det inte finns plats i skolorna och förskolorna.

Han fick ett översvallande beröm av Sverigedemokraternas gruppledare Peter Johansson.

– Östersunds kommun bör motsätta sig statens tvångsåtgärder. Och när Östersunds kommun spänner bågen ytterligare är jag orolig, sa han.

Därmed gick Peter Johansson emot Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna, Vänstern, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och den politiskt oberoende Åke Durre.

För de sammanlagt 43 närvarande från dessa sju partier och grupperingar röstade alla för den precisering av nästa års flyktingmottagande som kommunalrådet och kommunstyrelsens förste vice ordförande Anders Edvinsson (S) formulerade.

Det innebär att Östersunds kommun utöver de 115 flyktingar med uppehållstillstånd i Sverige som Migrationsverket anvisat boende i Östersund ska medverka till och planera för att ytterligare närmare 200 flyktingar som beviljats politisk asyl ska välja att flytta till Östersund.

På en direkt fråga från Anders Edvinsson upprepade Peter Johansson att han såg anvisningen av 115 utländska medborgare till Östersund som en statlig tvångsåtgärd, som Östersunds kommun förstärker med ytterligare 200 personer.

Men sedan deltog varken han eller någon annan Sverigedemokrat i debatten.

Moderaten Pär Jönsson yttrade sig överhuvudtaget inte fler gånger efter inledningsanförandet, och inte någon av de övriga 11 moderaterna begärde ordet för inlägg eller replik.

Miljöpartiets Angelika Lindahl påminde om Sveriges och den övriga rika västvärldens skuld till många av de flyktingströmmar som varit och som är, genom kolonialismen, slavhandeln och nykolonialismen.

– Vi måste ta vårt ansvar, sa hon och fick applåder.

Kristdemokraten Lars-Erik Olofsson framhöll att vi måste ta emot de som tvingats bryta upp och fly.

– Asyl betyder fristad, påminde han.

Han fick beröm av den socialdemokratiske ersättaren Tomas Frank som även anslöt sig till centerpartisten Thomas Anderssons försäkran om att det finns bostäder och plats i skolor och förskolor – om vi bara vill.

– En rik kommun kan ordna det här, sa Tomas Frank

Miljöpartiets Karin Thomasson jämförde Sverigedemokraten Peter Johanssons rädsla för att det kommer hit flyktingar med den rädsla som finns på många håll i Mellanöstern.

– Det finns barn i Syrien som är rädda för att somna, för de vet inte om de kommer att vakna.

Kommunstyrelseordföranden AnnSofie Andersson (S) undrade varifrån man ska komma för att vara välkommen i Östersund. Men hon fick inget svar varken från SD eller M.

– Alla är välkomna, sa Centerns gruppledare Bosse Svensson.

– Oavsett om de kommer från Allingsås eller Aleppo så är de resurser.

Liberalerna höll med, liksom Vänsterpartisterna.

Sverigedemokraterna stödde även Moderaternas förslag om att Östersunds kommun aktivt ska förhandla med Systembolaget om att det ska öppna en butik i Brunflo.

Pär Jönsson (M) beskrev Brunflo som den största orten i Jämtlands län utanför Östersund, och Peter Johansson (SD) talade om om Brunflo som en ”stor liten ort”. Men även fler partiers företrädare hakade på och omröstningen slutade 28 – 28 sedan en ledamot lagt ned sin röst.

Men beslutet blev att kommunen enbart ska skriva till Systembolaget och föreslå en Systembolagsbutik i Brunflo, där det faktiskt redan finns ett utlämningsställe för rusdrycker. Detta sedan kommunfullmäktiges ordförande Kjell Svantesson (S) fått använda sin utslagsröst.

– För första gången på 13 år, konstaterade han.

Men fullmäktigesammanträdet inleddes klocklan 18 med att kommundirektören Anders Wennerberg redogjorde för hur drastiskt minskade skatteintäkter lett fram till slutsatsen att Östersunds kommun måste spara 150 miljoner kronor redan före utgången av 2018 för att ekonomin ska fortsätta att vara god.

Med god ekonomi i det här fallet menas att kommunen ska nå överskottsmålet på två procent. Översatt till pengar handlar det om ett plusresultat på 80 miljoner kronor.

– Det är ont om tid. Det kommer att krävas en hel del av nämnderna.

Anders Wennerberg vill ha sparförslagen i början av januari, för att kommunstyrelsen ska kunna yttra sig vid sammanträdet i februari och kommunfullmäktige besluta i mars.

Det ska inte bara vara förslag på hur den egna nämnden ska kunna spara inom de egna verksamheterna, och besparingsförslag i stort.

Det ska även vara förslag på hur andra nämnder bör spara.

– För att fånga upp alla goda idéer, förklarade Anders Wennergren

Efter genomgången betonade Vänsterns gruppledare Christina Hedin att det ska till politiska förhandlingar innan något klubbas.

– Man får titta på andra lösningar, sa hon.

Då handlar det närmast om att halvera överskottsmålet till en procent, alltså 40 miljoner kronor i överskott. Och att höja kommunalskatten.

Läs mer:

Från noll till 150 miljoner på två månader – darför måste Östersund chockspara

Spricka i alliansen i Östersund kring flyktingmottagande

Comeback för Fältis och satsning i Brunflo och Lit – så vill Alliansen spara föratt-satsa

Så blev resultatet för Östersunds kommun 2015

Första gången Östersunds budget levererades med gulblått band