Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunledning väljer bort vindkraft i Lillhärdal

Kommunledningsutskottet i Härje­dalen tycker inte att det ska bli någon större vindkrafts­etablering i Lillhärdal. I deras förslag till kommunstyrelsen finns ingen plats för vindkraftsområden.

Turerna kring vindkraften i södra och östra Härjedalen går vidare. När tiden för samrådsyttranden gick ut förra måndagen hade det kommit in 762 inlagor varav drygt 82 procent var mot större vindkraftsetableringar och de flesta av alla yttranden berörde Lillhärdal.

– När vi i kommunledningsutskottet tittade på samrådshandlingarna för att ta fram en översiktsplan så valde vi att lyssna på dessa åsikter, säger kommunalrådet Gottfrid Jonsson (S).

Områden som är lämpliga enligt kommunledningsutskottets förslag är Norderåsen, Sandtjärnberget, Sjöarberget och Garpkölen.

– De områden som fanns på förslag mot Ytterhogdal och Herrö föll bort de stör inflygningarna mot flygplatsen.

Något högsta antal vindkraftverk per område har inte bestämts för respektive område.

Oppositionsrådet Michael Bellmann (VH) är nöjd med beslutet men reserverar sig ändå.

– Jag tycker att det är en demokratisk vinst för befolkningen som visade ett stort engagemang i frågan. De har alltid fått vårt aktiva stöd, påpekar Bellmann.

Bellmann anser dock att det räcker med att tillåta 30 vindkraftverk runt Garpkölen vid Ängersjö.

– Där ställer sig befolkningen positiva enligt skrivelser från byalaget, säger Michael Bellmann.

Nästa veckan kommer kommunstyrelsen att ta sitt beslut om hur ett förslag till en ny översiktsplan ska se ut för östra Härjedalen.