Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunledningen nobbar Vinterpalats på Campus

Det är Stadsdel Norr som gäller. Möjligen kan ett läge nära skidstadion komma i fråga när nya arenor ska byggas i Östersund. Däremot är intresset för Campus mer ljummet i den arenautredningen som blir klar i dag.

Multiarenautredningen redovisar fyra olika placeringsdirektiv för var och hur de prioriterade sporterna basket, gymnastik, ishockey, bandy, curling och konståkning ska få sina lokalbehov tillgodosedda. Men i slutrapporten, som kommunstyrelsen ska ta ställning till 12 maj, så är det bara de tre av alternativen som bedöms möjliga. Samtliga ligger på eller i direkt anslutning till Stadsdel Norr.

– Vinterpalatset är något annat än de direktiv vi fick från kommunstyrelsen, säger ordförande i ledningsgruppen AnnSofi Andersson (S).

vill hon egentligen inte ta ställning till, utan nöjer sig därför med att konstatera att förslaget kommer att häftas till Arenautredningen.

– Vinterpalatset är en annan fråga än vår utredning om idrottens vardagsbehov, och därför får kommunstyrelsen ta ställning till erbjudandet från A 4 Campus.

Enligt AnnSofi Andersson är Vinterpalatset en forsknings- och elitsatsning.

– Jag är hemskt rädd för att det här byggs in motsättningar mellan elit och forskning kontra breddidrott för barn- och ungdom. A 4 Campus inte har haft kontakt med idrotterna när de tagit fram, sina planer, medan vi har låtit idrotten redovisa sina behov.

– Nja vi fick se en skiss för drygt ett år sedan som Thomas Fuchs och prorektor Håkan Wiklund från Mittuniversitet visade upp, men sedan dess har vi inte hört någonting, säger AnnSofi Andersson.

Om alla sporter som har prioriterats även får sina behov tillgodosedda, så ligger prislappen mellan 350–400 miljoner kronor. Östersunds kommun har för 2010 avsatt 100 miljoner kronor i sin investeringsbudget för en arenasatsning.

– Östersund har inga svårigheter att låna pengar, utan det är de framtida driftkostnaderna som är mer avgörande. Det är därför som en samlokalisering är nödvändig, eftersom det finns ett ekonomiskt mervärde att samla allt på ett ställe.

etappvis, så blir driftskostnaden 9 miljoner kronor per år om kommunen i en första etapp bygger för 100 miljoner kronor. Enligt AnnSofi Andersson skulle bygget av ”hela paketet” för 350 miljoner kronor ge årliga driftkostnader för 14–15 miljoner kronor.