Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunpengar till jättekonstprojekt på Storsjön

Konstprojektet att låta konstnären Ai Weiwei skapa ett megastort verk på Storsjöns is tar ett steg framåt. Östersunds kommuns utvecklingsutskott har beviljat projektet ytterligare 175 000 kronor.

– Vi har etablerat en kontakt. Nu ska vi prata om hur verket ska skapas, levas och försvinnas, säger Kjell Lundberg från Jämtlands Läns Konstförening.

I våras fick projektet 25 000 kronor för att göra en förstudie om projektet. Konstföreningen, med hjälp av konstfotografen Mathias Johansson, tog kontakt med Ai Weiweis kansli och frågade om konstnären skulle kunna tänkas vilja göra ett konstprojekt på Storsjöns is. Svaret de fick var positivt.

– Han har starkt formulerat att han är intresserad, säger Kjell Lundberg.

I dag beslutade kommunens utvecklingsutskott att bidra med ytterligare 175 000 kronor till projektet. Nu planerar Kjell Lundberg och Mathias Johansson att resa till Kina och träffa Ai Weiwei för att höra vad han vill göra. Tanken är att ett megastort konstverk ska skapas på sjöns is med hjälp av skotrar. Utrustade med gps kan skotrarna köra en förutbestämd rutt och på så sätt skapa ett mönster i snön.

– Ska verket göras en gång och sedan lämnas för väder och vind, eller ska det hållas öppet hela vintern? Och ska folk kunna gå i det? Sådana frågor måste vi få svar på, säger Kjell Lundberg.

Vintern 2015 ska det genomföras ett test på isen. Genom att skapa ett mönster på isen kan de se hur hållbart det är. I projektet ingår även att dokumentera skapandet av det stora konstverket, Kjell Lundberg räknar med att bilder från konstverket på isen kommer kunna användas till fotoutställningar.

– Det vi vet i förhand är att det här konstverket inte är bestående, isen kommer smälta, så fotodokumentationen är jätteviktig. Det handlar inte bara om att rita en stor bild, hur vi gör med optimering och exponering är också viktigt.

I de nya projektpengarna ingår också uppdraget att hitta en finansiär till konstverket. I kommunens tjänstemannaförslag till utvecklingsutskottet står det, att en sverigechef för ett stort internationellt företag fått en presentation av projektet. Denne ska vara intresserad och meddelat att hen tar med sig idén vidare till kontoret i London den här veckan.

– Vi siktar högt, vi går inte på lokala företag utan nationella och internationella. Vi har ett antal kontakter som vi jobbar med, säger Kjell Lundberg, som inte vill avslöja vilka företag det handlar om.

Målet är att Ai Weiwei ska genomföra det stora konstverket på Storsjön under vintern 2016.

Tidigare artikel: Världens största konstverk görs på Storsjön