Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunpolitiker listad som medlem i rasistiskt parti

Sverigedemokraten Gerhard Carlsson har tidigare varit medlem i ­högerextrema Nationaldemokraterna, visar en kartläggning som ÖP har gjort.

– Någon Hitlervänlig person har jag aldrig varit, säger han.

Annons

I fjolårets riksdagsval skördade Sverigedemokraterna (SD) stora framgångar och tog sig in såväl i riksdagen som i 245 av landets 290 kommunfullmäktige. Före valet gjorde tidningen Expo en kartläggning av de SD-politiker som ställde upp i valet och konstaterade att åtta av kandidaterna tidigare har varit registrerade som medlemmar i det högerextrema partiet Nationaldemokraterna.

I den lokala kartläggning som ÖP gjort har det visat sig att en av dessa åtta är Gerhard Carlsson, 75, som nu representerar Sverigedemokraterna i Östersunds kommunfullmäktige.

Gerhard Carlsson säger sig känna till uppgifterna men anser att det rör sig om en förfalskning.

– Jag har varit anklagad för att vara med i Nationaldemokraterna men det är fel och det får Nationaldemokraterna stå för. Det jag kan säga är att de ringt vid något tillfälle, skickat något brev och att jag har fått ett par Nationaldemokratiska tidningar på posten. Men jag har aldrig varit medlem där och kommer aldrig att bli det, säger han.

Att partiet ändå haft honom registrerad som medlem vid en tidpunkt tror Gerhard Carlsson att det kan bero på hans tidigare engagemang i Ny Demokrati, på 1990-talet.

– De kan ha fått tag på namnuppgifter i samband med att det tog slut för Ny Demokrati och sedan försökt att värva folk eller göra som SSU när det visade sig att de också hade en massa registrerade medlemmar som inte fanns, säger Gerhard Carlsson. Han berättar att han ringde upp Nationaldemokraterna omedelbart efter att han fick höra att han skulle ha varit medlem hos dem.

– Jag ringde och frågade varför de hade registrerat mig som medlem och då var det en dam som sade att ”då har det blivit ett misstag” och svaret jag fick var att jag inte är registrerad, säger han.

Vad vet du om Nationaldemokraterna?

– Ingenting, förutom att de har varit engagerade i det här med Hitlerhälsningar och skinnskallar och sådant, men jag har aldrig varit involverad i sådana affärer och kommer inte att bli det heller. För någon Hitlervänlig person har jag aldrig varit och då passar jag inte in hos dem, säger Gerhard Carlsson.

Nationaldemokraternas ordförande Marc Abramsson säger att han inte kommenterar enskilda ärenden.

– Vi skriver aldrig in folk i partiet om de inte har betalat medlemsavgiften och samtliga medlemmar får ett medlemskort som bevis på erlagd avgift och beviljat medlemskap. Men eftersom vårt parti har en sträng medlemssekretess innebär det att vi inte kan kommentera om någon är eller har varit medlem hos oss, säger han.

Han anser även att Gerhard Carlsson borde veta bättre än att kalla dem för Hitleranhängare, eftersom de liksom SD är demokrater och han anser att skillnaderna mellan de två partierna inte är så stora som Gerhard Carlsson vill påskina.