Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunpolitiker vill tända gatlyset igen

Politikerna som tog beslutet att släcka gatlyset var inte medvetna om hur kolsvart det skulle bli.

Det säger Mats El Kott, (FP), ledamot i miljö- och samhällsnämnden. Nämnden var enig när den beslutade tidigarelägga sommarsläckningen av gatubelysningen i stan.

Oavsett vad olyckan på Rådhusgatan berodde på bör man tända lyset igen, anser han.

– Vi fick nog uppfattningen att det skulle vara rätt så ljust vid den här tiden. Men det är väl mörkt faktiskt. Jag tycker att man ska tända igen tills det är acceptabelt ljust på kvällarna, säger Mats El Kott.

Göte Murén, (S), ordförande i miljö- och samhällsnämnden, är bedrövad över olyckan på Rådhusgatan.

– Jag beklagar djupt det som har hänt. Vi får se vad polisens utredning visar. Jag vill inte föregripa den.

I förra veckan bestämde sig Göte Murén för att skjuta upp sommarsläckningen under helgnätter. Delvis på grund av den proteststorm som blev efter beslutet. Men också för att han, precis som Mats El Kott, inte var riktigt beredd på hur kompakt mörkret skulle bli.

– Det var därför jag tog beslut om att ha tänt på helgerna när det är mycket folk ute och rör sig.

Gunnar Hjelm, (M), var också med när beslutet togs. Han berättar om det samråd man hade med polisen.

– De varnade för att olycksrisken skulle öka, vilket är det helt naturliga svaret från polisen. De pekade särskilt ut Fäbodleden i Torvalla och därför undantog vi den i beslutet.

Gunnar Hjelm vill invänta utredningen om olyckan innan han tar ställning till om gatulyset ska tändas.

– Har olyckan ett direkt samband med att belysningen var släckt så måste vi överväga att tända igen. Samtidigt närmar sig ju den ljusa årstiden snabbt nu.