Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommuns ekonomiavdelning läggs på entreprenad?

Kommunens löne- och ekonomifunktion i Berg kan komma att läggas ut på entreprenad. Nästa vecka ska kommunstyrelsens arbetsutskott ta ställning till en sådan lösning.

Annons

Men från kommunens personalavdelning möts förslaget med tydlig skepsis.

Organisationschefen Bo Lindström påtalar i sitt tjänsteutlåtande flera nackdelar med att lägga ut de två aktuella funktionerna.

– Att lägga ut dessa funktioner på entreprenad innebär att arbetsgivaren tappar viktiga internkontroll- och styrfunktioner. Det torde heller inte vara lönsamt att lägga ut lönehanteringen på entreprenad med tanke på den personalminskning som redan är planerad, anser han.

I mitten av februari beslutade kommunstyrelsen dessutom att införa elektronisk fakturahantering, en hantering som varit en av förutsättningarna för neddragningen på ekonomiavdelningen.

Ett avtal om dessa tjänster är tecknat till utgången av 2011.

– Förändringar av såväl personal- som ekonomifunktionerna drabbar arbetsgivarens möjligheter till styrning och kontroll, samt torde avsevärt försämra stödet till samtliga nämnder och särskilt verksamhetsnämndens olika verksamheter, betonar Bo Lindström som även påpekar att en upphandling är av den storleken att den måste hanteras av Upphandlingskontoret.