Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunstyrelse anklagas för skolkupp

Krokoms kommun beslutade sig för att investera i tre av sina förskolor på måndagen. Nu ifrågasätts den demokratiska processen eftersom den ansvariga nämnden aldrig fick yttra sig i frågan.

På måndagen antog Krokoms kommunstyrelse ett tjänstemannaförslag om att investera i Sånghusvallens-, Tulleråsens- och Landöns förskolor. Men förslaget gick direkt från tjänstemännens bord till beslut utan att Barn- och ungdomsnämnden fick möjlighet att yttra sig i frågan.

– Vi har svårt att tro att kommunstyrelsen har kunskaper när det gäller fackfrågor och vi i oppositionen är mycket kritiska till hur man har hanterat det här, säger nämndledamoten Jörgen Blom (V).

Han tror att orsaken till att Kommunstyrelsen valt att hålla den ansvariga nämnden utanför ärendet är att investeringarna brådskar. Därför lät Vänsterpartiet och Socialdemokraterna också beslutet om Sånghusvallen gå igenom trots sitt missnöje med processen, men försökte begära återremiss när det gällde Landön och Tulleråsen.

– Frågan är om barn- och ungdomsnämnden ska vara kvar när Kommunstyrelsen börjar ta över våra ansvaruppgifter så här, säger Jörgen Blom.

Kommunstyrelsens ordförande Maria Söderberg (C) medger att tjänstemannaförslaget inte handlades enligt de gängse rutinerna.

– Så här ska vi egentligen inte ha det, men vi har diskuterat det här så mycket att vi till slut hamnat i tidsnöd och det här var ett undantag, säger hon.

Däremot håller hon inte med Jörgen Blom om att Barn- och ungdomsnämnden inte haft något att säga till om.

– Förslaget utgick ju från det behov av lokaler som Barn- och ungdomsnämnden själv har identifierat, säger Maria Söderberg.