Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunstyrelsen sa ja till tomtförsäljning

Östersunds kommunstyrelse sa ja till att sälja kommunal mark som gör plats för nya handelsområden i Odenskog. Men det var stor oenighet bland politikerna.

På tisdagen tog kommunstyrelsen i Östersund beslutet att sälja två markområden i Odenskog till det danska företaget TK Projekt AB, som vill bygga två handelsområden. Tomterna säljs för sammanlagt 10,5 miljoner kronor. Frågan ska vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.

Enligt tjänstemannaförslaget ska kommunen bygga två nya rondeller i närheten av handelsområdet, för vilket det avsätts 11 miljoner kronor.

Moderaten Pär Jönsson var kritisk och lyfte även fram följdinvesteringar, som att förskolan Mosippan rivs och ersätts med en nybyggd förskola på Remonthagen.

– Det är en dålig ekonomisk affär för kommunen, sa Pär Jönsson.

Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) sa att handelsområdet har stöd i kommunens handelspolicy, och de undersökningar som policyn bygger på. Hon nämnde också att Biltema visat intresse av att starta i området.

Socialdemokraterna och Centerpartiet röstade ja till försäljningen av tomtmarken. Övriga partier – M, FP, V och MP – röstade nej.

Frågan om Ope skola – som ska läggas ned – var också uppe. Politikerna sa nej till Dille gård AB, som visat intresse för att möjligen starta en skola där. Anledningen är att kommunen inte vill sälja eller hyra ut till någon som tänker starta skola, eftersom besparingsmotivet då skulle upphöra.

Nu ska kommunen se om fastigheterna kan användas internt eller om man ska börja förhandla med utomstående. Till exempel har Grytan Invest visat intresse för att bedriva flyktingverksamhet i lokalerna.

"Kulturhusrapporten" är färdig, vilket ÖP har rapporterat om. Kommunstyrelsen beslutade att skicka den på återremiss för att få mera kött på benen, innan beslut i fullmäktige. Det gäller både förslagen om hur Storsjöteatern kan byggas om, och var ett eventuellt konserthus ska ligga. Platserna som anses mest intressanta i nuläget är biblioteket och Gustav III:s torg.

Men enligt AnnSofie Andersson finns det inga möjligheter till investeringar förrän tidigast 2017.