Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Komvux och Elevhälsan olagliga

Flera av Jämtlands gymnasieförbunds verksamheter är olagliga och måste stängas eller förändras i grunden. Det meddelar Skolinspektionen i ett skarpt formulerat beslut till förbundet

Bristfälligt kvalitetsarbete, otydliga mål och oklarheter om vem som egentligen är huvudman för de olika verksamheterna. Det är några av de skarpt formulerade synpunkter som Skolinspektionen har skickat till Jämtlands gymnasieförbund (JGY) efter sin senaste tillsyn i verksamheten.

Men det finns mer graverande saker än så i Skolinspektionens beslut.

Det är att Elevhälsan, Komvux och den så kallade särskilda utbildningen för vuxna som för förbundet driver är direkt olagliga, i bemärkelsen att förbundet varken följer skollagen eller sin egen förbundsordning sett till hur de bedriver verksamheterna.

När det gäller Komvux och den särskilda vuxenutbildningen så går det helt enkelt inte att hitta ett sådant uppdrag i JGY:s arbetsbeskrivning.

"En elev ska veta vilken huvudman som ansvarar för utbildningen och vem som är elevens rektor. Av såväl dokumentation som intervjuer med företrädare för Östersunds kommun och Jämtlands gymnasieförbund framkommer att det råder oklarheter om huruvida JGY är en utbildningssamordnare eller är huvudman för vuxenutbildningen", skriver Skolinspektionen.

När det gäller Elevhälsan så upptäckte Skolinspektionen att de flesta som arbetar där är anställda av Östersunds och Bräckes kommuner trots att de jobbar för JGY, vilket inte heller är tillåtet.

För i praktiken har gymnasieförbundet lagt ut Elevhälsan på entreprenad till ägarkommunerna, menar Skolinspektionen, vilket även det är olagligt eftersom det bara fysiska eller juridiska personer kan komma ifråga för sådana avtal och då genom upphandling.

När det gäller elevhälsan finns det emellertid inga hot om nedläggning utan där nöjer sig Skolinspektionen med att konstatera att verksamheten omedelbart måste organiseras om så att den följer rådande författningar.