Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kön till barnomsorgen tre-fyra månader

Kön till förskola i Östersunds kommun är lång, men kommunen klarar att ordna barnomsorg inom tre–fyra månader.

Annons

I och med uppfyller kommunen den så kallad platsgarantin.

I höstas såg det dock svårare ut. När Skolverket i november skickade ut en enkät till landets kommuner svarade Östersund att kommunen såg ut att inte klara platsgarantin i februari–mars.

– Vi satt med planering och det såg väldigt osäkert ut i det läget, säger Ingela Ferm vid barn- och utbildningsförvaltningen.

Östersunds kommun var en av 42 kommuner i landet och den enda i länet som inte skulle klara platsgarantin, enligt Skolverkets undersökning.

Under vintern har dock situationen ändrats och kommunen klarat att erbjuda familjer barnomsorg inom rätt tid, enligt Ingela Ferm.

– Vi kan erbjuda plats, men inte alltid på den förskola man helst vill ha, säger Ingela Ferm.

Genom att kommunen har slopat målet max 17-barn per grupp tas fler barn in per grupp. Det plus att nya avdelningar öppnas under våren gör att kommunen tar in mer barn i förskolan.

Under hösten lättar trycket på barnomsorgen i Östersund, enligt kommunens prognoser. När de äldsta förskolebarnen går över till skolan uppstår lediga platser.