Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konditorn Gunnar Sjödahl i Östersund uppfann smörgåstårtan – nu fyller den 50 år

Det som började med en konditors experimentlusta resulterade i en svensk klassiker. I år fyller Gunnar Sjödahls smörgåstårta 50 år.

Våren 1965 jobbade konditorn Gunnar Sjödahl på Hallmans konditori i Härnösand.

– Vi gjorde mycket snittar och landgångar till högtider och begravningar. Jag började fundera om det inte skulle gå att göra som en riktig tårta med fyllning emellan. På den tiden fanns det inte så mycket mejerivaror som nu så jag provade mycket med majonnäs, leverpastej och kaviar. Frugan fick vara testpilot.

I samma veva flyttade Gunnar till Östersund där han blev erbjuden jobb på Wedemarks konditori och förfinade sitt recept.

– Jag kom fram till att den bästa kombinationen var bredbar ost med tillsatt smör i botten och krabbfyllning i det andra lagret. Sedan strök jag upp hela tårtan med smördegsströssel och garneringen tog form ganska snabbt.

Den första smörgåstårtan var född och Gunnar övertalade den dåvarande bagerichefen på Wedemarks att börja saluföra läckerheten i konditoriet.

– Vi visste inte alls om folk skulle tycka om den. Första dagen skar vi upp smörgåstårtan i portionsbitar och jag smög ner för att se folks reaktioner.

Smörgåstårtan blev en omedelbar succé från dag ett.

– Det är lättsam mat till högtidliga tillfällen och jag tror att det är den neutrala och balanserade smaken som gjort smörgåstårtan populär, säger Gunnar stolt.

Trots att Gunnar Sjödahl anses vara smörgåstårtans fader cirkulerar uppgifter om att smörgåstårtan omnämns i matsammanhang redan på 1940-talet. Men det är rykten som han inte ger mycket för.

– Jag kollade väldigt noga med alla i branschen när jag kom på den och ingen hade hört talas om något liknande.

Mycket har hänt sedan den första smörgåstårtan såg dagens ljus på Wedemarks konditori 1965. Nu, 50 år senare, har den vunnit mängder med priser och den har till och med fått en egen dag i almanackan.

– Det känns väldigt hedrande att smörgåstårtan blivit så uppskattad och det är kul att originalet står sig än idag, säger Gunnar.

Tillsammans med personalen på Wedemarks hann Gunnar Sjödahl producera 400 000 smörgåstårtor innan han gick i pension. Numera gör han mest tårtor på beställning men tankar finns på att utveckla konceptet och ta smörgåstårtan till nästa utvecklingsfas.

– Min son Tommy har gjort en hemsida och vi har lite lösa planer på att i framtiden starta storskalig produktion.

---

Kanske vill du också läsa...

Leonora Bozzis jämtländska bullar prisades

Bildextra: Se de läckra bakverken som eleverna på bageriet Crantzen på Körfältet gjort