Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konferens ska förebygga självmord i norra Sverige

Det är färre som dör i trafiken än som begår självmord. För att rädda fler människor till fortsatt liv har landstinget ordnat en tvådagarskonferens.

Det var närmare 150 personer, de allra flesta yrkesverksamma inom psykiatrin i de fyra nordligaste länen, som anmält sig till konferensen om att förebygga självmord.

Den inleddes på måndagen i sjukhusets hörsal.

– Man behöver alltid ta del av nya rön, sa Håkan Gadd som är centrumchef för sjukvårdsområdena barn, kvinna och psykiatri.

Han var en av dem som höll i konferensen. Och han betonade det andra stora syftet som är att skapa ett norrländskt nätverk för att förebygga självmord.

I ett sådant samarbete kan länen dra nytta av varandra, och Jämtlands län kanske främst Västerbotten. För det är ett av de län i landet som har lägst självmordstal medan Jämtland tillhör de län där flest människor i förhållande till folkmängden tar livet av sig.

Håkan Gadd pekar på flera faktorer som kan göra länsborna utsatta. Det är bland annat att folkmängden minskat så kraftigt med utglesning på landsbygden som följd, och att arbetslösheten är hög.

Men det går inte att vänta på att regering och riksdag hjälper Jämtlands län att få fart på utvecklingen så att folkmängden ökar och jobben blir fler.

– För vårdens del, både inom primärvården och psykiatrin, behöver vi vara tillgängliga. Vi måste ha många vägar in, säger Håkan Gadd.

"Suicidprevention", alltså att förebygga självmord, är något som regeringen satsat på och som även den kommande regeringen kommer att stödja.

– Det är det enda området som är budgetsatt till 2016, säger Håkan Gadd.

Regeringen i form av socialdepartementet stödjer konferensen "Suicid och suicidprevention – ny kunskap och erfarenheter från vården". Det gör också "Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa".

Båda stödjarna bidrog också med föreläsare.