Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konfirmation på nedgång

De senaste tio åren har antalet konfirmander minskat kraftigt. Inte ens tre av tio ungdomar konfirmerar sig.

Annons

1970 konfirmerade sig 80,7 procent av alla femtonåringar i Sverige. I dag har den siffran sjunkit till 30, 1 procent. Inte heller om man bara räknar de som är medlemmar i Svenska kyrkan kommer man upp i samma nivåer som förr, utan landar på 44,8 procent förra året, alltså 29 833 personer.

Svenska kyrkan tror att det kan ha att göra med att konfirmationen har förlorat sin funktion som markering att ingå i vuxenvärlden. För att handskas med de rasande siffrorna bestämde Härnösands stift år 2009 att varje församling ska upprätta en egen plan för konfirmandarbetet, med både kvantitativa och kvalitativa mål.

I Brunflo församling har man exempelvis sökt och fått pengar till att göra konfirmandresor till Italien för att öka rekryteringen. Konfirmanderna betalar 2000 kronor för resan och kyrkan står för resten.

Bara de senaste fem åren har konfirmanderna minskat kraftigt i länet. 2009 konfirmerade sig 794 stycken och förra året 547, det är en minskning med över 30 procent. Mest utmärkande är Bräcke som tappat nästan 60 procent. Den svagast sluttande kurvan har Krokom som bara tappat tio procent, vilket motsvarar 10 konfirmander på fem år.