Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konflikt mellan gäng låg bakom mordförsöket

Det var en pågående konflikt mellan olika ungdomsgäng i Östersund som kulminerade i mordförsöket på Ängegatan 30 mars. Tre unga män ska nu upp i rätten 26 maj.

De tre åtalade menar att det var för att ge igen och sätta stopp för ständiga trakasserier som de mitt i natten stod och vakade utanför en port på Ängegatan.

En rättegång var redan på gång. Den gäller en incident där den senare knivhuggne ska ha misshandlat en av de nu misstänka på en krog i centra Östersund.

Den 29 mars skulle de båda gängens vägar på nytt korsas, också det på en Östersundskrog. Tuppfäktning uppstod och en av de nu åtalade blev skallad i ansiktet av den man som de några timmar senare skulle hugga kniven i.

Polisen kom till platsen och särade gängen åt och uppgifter om skallningen togs också upp i en anmälan.

Någon timme senare inleddes det skede som slutade med att en kombattant blev livshotande skadad.

Via hemsidan hitta.se lyckades de leta reda på den lägenhet där de anade att mannen fanns. Mitt i natten stack de dit. En av dem gick upp i trappuppgången för att närmare kunna ringa in den exakta lägenheten.

Sedan ställde de sig att vänta, gömda bakom ett cykelförråd. Vid 5-tiden på morgonen hade deras ovän ringt efter en taxi och han knallade därför ut genom porten, som ligger på Ängegatan i anslutning till Brunflovägen.

Ute på en asfaltgång blev han överfallen och bombarderad med slag och sparkar. En av angriparna hade således också en kniv. Mannen tillfogades fyra knivskador, varav särskilt en måste betraktas som livshotande.

Det hugget satt i ryggtrakten och offret blödde ymnigt. I det här skedet kom också flera personer från den lägenhet där han fram till nyss befunnit sig, ut för att undsätta honom.

Angriparna försvann och den knivhuggne försökte hänga efter men mötte en polisbil strax ovanför Stora kyrkan. Mannen fick akuthjälp och en ambulans körde in honom till sjukhuset.

När poliserna började spärra av brottsplatsområdet kom så en man utvinglande från en trappuppgång högre upp på Ängegatan. Han var knivhuggen i ena benet och mannen visade sig vara en av dem som nu åtalats.

I trappuppgången hittades, tillsammans med en stor blodfläck, även den kniv som använts vid överfallet.

– Hur hans knivskada gått till är inte utrett. Den kan ha uppstått under tumultet på så sätt att han har skadats av deras egen kniv. Om man tänker sig att den gripne avsiktligt ligger bakom skadan så hade han ju nödvärnsrätt. Därför har vi inte utrett de här skadorna vidare, säger polisen Ulf Berg som deltagit i utredningen.

Eftersom den angripne visste vilka det var som överfallit honom gick det ganska snabbt att fånga in dem. De tre, i åldrarna 24, 21 och 19 år gamla, är åtalade för försök till mord.

Åklagaren anser sig kunna visa vem av de tre som höll i kniven, men alla tre åtalas under samma rubrik.