Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konflikter och brister ledde till vanvård vid servicehus

Ännu en vårdskandal har avslöjats. Denna gång i Härjedalen där ingen tog ansvar för vården av en 84-årig man.

Bilden som målas upp i Socialstyrelsen rapport är av en helt utlämnad åldring som trots upprepade lung- och urinvägsinfektioner och hjärtsvikt inte hade någon som tog ansvar för hans tillstånd och omvårdnad.

Brist på rutiner, helhetssyn av vården, språkförbistringar och konflikter i personalgruppen pekas ut som orsak.

Mannen hade bott på servicehuset i sex år när han för ett år sedan togs in på hälsocentralens obeservationsplats i Sveg. Han hade då haft feber i fem dagar, åt och drack mycket lite. Hans allmäntillstånd var dåligt och han hade ett växande sår på foten som blottade senor och ben.

När 84-åringen kom in till hälsocentralen hade han varit en flitigt återkommande patient. Fem gånger under det gångna året hade han varit inlagd för upprepade infektioner och hjärtbesvär. Han hade också legat inne på sjukhuset i Östersund.

Efter tre dygn i Sveg avled mannen och händelsen anmäldes av vårdpersonalen själva. Det blev ett så kallat Lex Maria-ärende.

Socialstyrelsens sammanställning av hur mannen hade det på boende visar på en rad brister. Ingenstans fanns nedskrivet en sammanställning av vården där åtgärder och uppföljningar framgår. Ansvarig sjuksköterska kunde inte prata med läkare på grund av språksvårigheter. Mannen fick helt enkelt olika ordinationer mot olika sjukdomar utan att någon tog grepp på helheten.

Rutiner saknades för att upptäcka och undvika undernäring. Socialstyrelsen pekar på att konflikter i personalgruppen bidrog. Anhöriga har också haft inflytande över vården som inte var lyckat.

Rapporten fortsätter med en granskning av situationen för ett år sedan vid hälsocentralen i Sveg. Det handlar om stafettläkare som avlöste varandra, om att läkare inte alltid skrev ned vilka råd de gav kommunsköterskorna. Läkare har till och med dokumenterat i fel patientjournal.

Den sjuksköterska som jobbar på servicehuset ansvarar också för hemsjukvården. Efter händelsen med 84-åringen har sjuksköterskans arbetstid dragits ned från heltid till 80 procent. Två personer delar på tjänsten. Kontakten med vårdpersonalen har försämrats sedan händelsen, skriver Socialstyrelsen i sin rapport och pekar på att det saknas rutiner som man hade förr.

Slutsatserna är bland annat att kommunen nu måste öka bemanningen av sjuksköterskor och att landstinget måste anpassa läkartiden efter vårdbehoven vid de särskilda boendena. Detta samtidigt som Härjedalens kommun planerar neddragningar av ett 40-tal tjänster inom äldreomsorgen varav några är vid det aktuella boendet.

op.se söker under dagen ansvariga för äldrevården i kommunen.