Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konfliktfyllt politiskt arbete i Jämtlands läns landsting

Det politiska arbetet i Jämtlands läns landsting tillhör de mest konfliktfyllda i landet. Endast i Dalarna och Stockholm är konfliktnivån högre.

Annons

Det här framgår av en studie som forskare på Förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet har gjort. Tidningen Dagens Medicin har tagit del av innehållet i rapporten, som kommer att publiceras om ett par veckor.

Forskarna har frågat 1 200 landstingspolitiker hur de ser på det politiska klimatet, politikers beteende och samarbetet mellan olika partier och personer. Undersökningen handlar inte om konflikter som beror på olika politiska åsikter.

Landstinget i Dalarna har det allra hårdaste politiska klimatet i landet följt av Stockholm, där tonen också är hård. På tredje plats återfinns Jämtlands läns landsting.

Hans Lundqvist (S) är ordförande i landstingsfullmäktige och han verkar inte förvånad över forskarnas slutsats beträffande situationen i Jämtlands läns landsting.

– Den senaste mandatperioden har det blivit ett mycket hårdare debattklimat och det är personrelaterat. Tidigare har det varit mer respekt för varandra och mer diskussion om politik, nu säger man att det är personens fel. Det är tråkigt och det är inte nödvändigt, säger han.

• Vilka är det som är bråkigast?

– Jag vill inte nämna några personer. Men jag har tagit upp det här med gruppledarna flera gånger.

Ibland anser Hans Lundqvist att det har förekommit personangrepp i den politiska debatten och gruppledarmötena har inte mynnat ut i någon märkbar förändring.

Ofta inleds de hårda ordväxlingarna med att oppositionen kritiserar majoriteten.

– Och det är klart att när man blir angripen så går man i svaromål.

Fullmäktiges ordförande anser att konflikten är ett viktigt och naturligt inslag i politiken, förutsatt att det handlar om just politik och politiska sakfrågor.

– Så måste det vara eftersom man har olika uppfattningar, men man måste hålla det på en bra nivå och man behöver inte gå in på person, säger Hans Lundqvist.

Det största samförståndet mellan politikerna finns i Halland, enligt studien vid Göteborgs universitet.