Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konkurrensutsätt Arbetsförmedlingen

Varje dag är det tusentals ungdomar som inte har ett jobb eller en utbildning att gå till. Ungas utanförskap slår brett och hårt när det blir svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

För att göra det enklare och snabbare för unga att ta sig in på arbetsmarknaden måste vi våga ta nästa steg i arbetslinjen, röra oss bort från dagens monopol och öppna upp för en mångfald av arbetsförmedlare.

Vägarna in till den stelbenta arbetsmarknaden har de senaste åren blivit fler och bredare. Arbetsgivaravgiften har halverats för unga, yrkesintroduktionsjobb har införts och skolan har reformerats med fokus på kunskap och en lärlingsutbildning har införts.

Trots dessa insatser behövs mer för att lyckas med vårt mål – att alla som kan och vill ska också ha ett jobb att gå till. Utanförskapet slår hårt mot unga. Utan inkomst är det svårt att flytta hemifrån och börja sitt vuxna liv.

Det behövs mer av arbetslinjen. Det måste fortsatt bli mer lönsamt att jobba. Det måste fortsatt bli billigare och enklare att anställa så att jobben kan bli fler. Skolan måste ge var och en det stöd man behöver för att fler ska få en bra start på vuxenlivet. Men det behövs även åtgärder för att stötta just ungdomar in till arbete.

Det största problemet som måste hanteras är dagens ickefungerande arbetsförmedling. En välfungerande arbetsförmedling är grundstenen i bygget för att fler arbetsgivare och arbetssökande ska matchas mot varandra. I dag gör inte Arbetsförmedlingen det jobbet. Endast en av tio arbetsgivare tror man kan rekrytera via Arbetsförmedlingen.

Förtroendet bland de arbetssökande är lika lågt. Resultaten lyser med sin frånvaro och Arbetsförmedlingen är i dag ett väntrum.

Detta slår extra hårt mot unga. Utan en fungerande arbetsförmedling blir kontakter det som avgör om man får jobb. Kontakter som är just det som ungdomar saknar, oavsett hur välutbildad och kompetent man är.

Nästa vecka har Nya Moderaterna partistämma. Då är det dags att våga måla upp nästa steg för arbetslinjen. I stället för att unga får chansen att visa vad de kan så fastnar de i Arbetsförmedlingens byråkratiska djungel och lämnas i utanförskap.

Att konkurrensutsätta Arbetsförmedlingen är ett stort kliv för arbetslinjen och nödvändigt för att fler unga ska kunna vara med och bidra.

Erik Bengtzboe, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Lars Hindrum, distriktsordförande Moderata Ungdomsförbundet Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel