Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konkurrensverket stämmer snusjätte

Börsnoterade Swedish Match anklagas för att ha gömt undan konkurrenternas produkter i snuskylarna. Nu stämmer Konkurrensverket snustillverkaren som riskerar att få böta 38 miljoner kronor, rapporterar DI. (TT)

Annons

Nu stämmer Konkurrensverket Swedish Match och snustillverkaren riskerar att få böta 38 miljoner kronor, rapporterar Dagens Industri.

– Det är ett ärende som vi har jobbat med under lång tid. Företaget har missbrukat sin dominerande ställning för att utestänga andra aktörer på marknaden, vilket har lett till försämrad konkurrens, säger Konkurrensverkets chef Dan Sjöholm till tidningen.

Bakgrunden till stämningsansökan - som lämnas in till Stockholms tingsrätt under onsdagen - är att Swedish Match sommaren 2012 informerade sina konkurrenter om att ett nytt system för hylletiketter skulle införas. Konsekvensen av det blev att konkurrenterna tvingades hålla sig till snusjättens strikta mallar.

Konkurrenterna, som är beroende av att placera ut sina produkter i Swedish Match kylar, har tidigare själva fått utforma och placera ut sina hyllkantsetiketter i kylarna.

Huvudförhandlingen i målet väntas först om ett år, enligt Dagens Industri. Tingsrättens avgörande kan därefter överklagas till Marknadsdomstolen.