Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konserter på flyktingförläggningen ska främja integration

Nästa vecka arrangeras första konserten i en serie på Grytans flyktingförläggning. Under rubriken ”Ett steg närmare” vill arrangörerna skapa nya möten genom kultur och musik.

Under våren och sommaren planerar kulturivrarna i sammanslutningen Startskott, att tillammans med Sensus, Brunflo och Östersunds församlingar samt Regionförbundet, arrangera en konsertserie på flyktingförläggningen i Grytan.

Syftet med konsertserien är bland annat att främja det regionala integrationsarbetet med hjälp av kultur och musik.

Först ut blir folkmusikrockarna Hoven Droven som delar konserttillfället med hiphoparna Johan Alander och Lawan Hassan samt Anna-Lisa Hellqvist.

– Det blir en intressant blandning, och vi vill med det visa på bredd i utbudet här. Vi vill visa upp en del av det samhälle som flyktingarna har hamnat i och den kultur som finns här, säger Jens Ganman som utgör en fjärdedel av Startskott.

Han berättar att diskussionerna inom deras grupp pågått i flera år kring hur man kan använda kultur för integration.

– Även om ordet ”integration” börjat plockas bort inom politiken – för att det inte lyckats – tror vi att det går. Men det gäller ju att visa det också. Vi vill prova detta, och får se hur det faller ut, säger Jens Ganman.

Regionförbundet och dess styrelseordförande Robert Uitto (S) nappade omgående på idén:

– Det är en bra idé som platsade bra i våra planer för arbete i integrationsfrågan, säger Uitto.

Syftet är också att skapa möten mellan lokalbefolkning och asylsökande. Men arrangemanget ska även utgöra en del av en förstudie som syftar till att permanenta kulturutbytet mellan förläggningen och regionens olika kulturella nätverk.

– Det kan bli till något som kan göras i ett mycket större projekt med EU-medel. Blir det här lyckat kan det vara en metod som vi kan sprida i landet, säger Robert Uitto.

Han tror också att arrangemanget både kan bidra till att skapa förståelse för det svenska samhället och att få människor att stanna kvar i länet.

Personalen på flyktingförläggningen var också positiva till idén från start.

– Det är kanonroligt. Det är bra att allmänheten bjuds in och få en chans att träffa flyktingar och se vad vår verksamhet handlar om, säger Pernilla Arvidsson som är platsansvarig på Grytans flyktingförläggning.

– Att göra något som händer ute på flyktingförläggningen känns jätteangeläget. Det här är en liten tårtbit i att visa att alla är välkomna till Jämtlands län. Jag hoppas länsborna vågar sig ut till konserterna, säger Robert Uitto.

Ett steg närmare – tisdag 15 april, klockan 20.30 i matsalen på Grytans flyktingsförläggning. Fritt inträde och öppet för allmänheten.