Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst för halv miljon på äldreboende

/
  • Sent i går kunde Monika Nilsson börja packa upp sitt textila verk ”Nästan som hemma, sa PB”, den största konstnärliga installationen i det nya gruppboendet på Fältvägen 1 i Torvalla.
  • Cathrine Johansson passar på att fotografera sin perforerade plåt med trädformation på, fast lamporna som ska lysa upp verket visade sig för svaga.
  • Elisabet All invid sin akrylmålning ”Fönstret” som hon inspirerats av från sin bostad i stan.

Annons

I nästa vecka flyttar de första hyresgästerna in i det splitternya gruppboendet på Fältvägen 1 i Torvalla.

35 lägenheter för äldre med de allra största behoven av hjälpservice dygnet runt i kommunal regi.

också den konstnärliga utsmyckningen som kostat sammanlagt en halv miljon, vilket motsvarar en procent av totalkostnaden på 50 miljoner.

– Själva bygget är inspirerat av antroposofernas arkitektur, även om vi inte bedriver verksamhet enligt deras tankebanor. Men efter studiebesök på olika liknande boenden i Sverige fastnade vi för färgsättning och annat som ligger åt det hållet, berättar Tomas Paulsson, enhetschef.

Byggnaderna ligger runt en innergård och består av fem enheter med varsin samlingssal med en större utsmyckning, dessutom har man köpt tavlor till korridorer och andra platser.

finns i entrén och är en stor textil installation av Östersundsfödda Monika Nilsson, kallad ”Nästan som hemma, sa PB”.

– Jag har utgått från utsikten från Sommarhagen, man ser Oviksfjällen och även PB:s balkong. Han är en sådan symbol för länet, säger Monika Nilsson.

Hon flyttade från länet efter studenten 1966 och har numera ateljé i Stockholm, men har ställt ut flera gånger i Östersund, bland annat var hon den första med separatutställning på Jamtli.

innehåller bland annat en upplyst låda överspänd med tyg, en teknik hon använt i flera år:

– Jag har velat få in referenser både till PB och till själva verkets tillkomst med hjälp av trådrullar och annat.

Även ett annat verk använder ljus bakom verket, Cathrine Johansson har perforerat en vitmålad plåt så att lyset bakom visar ett träd:

– Trädet kan symbolisera växande och liv, men jag blev faktiskt lite förvånad när jag såg färgsättningen i det rum jag ska illustrera, det var ändrat från de första skisserna vi fick se i somras.

konstnärer som fått enstaka verk inköpta finns Elisabet All, östersundare sedan tiotalet år, men ursprungligen från Dalarna.

– Det är en bild av det nyss rivna huset på Artillerigatan där HSB ska bygga nytt. Jag har sett byggnaden från min bostad och tänkte egentligen ge bilden till min dotter. Men nu blev det så att kommunen köpte den.

”Fönstret” hänger i en korridor invid ett fönster med snarlik färgskala.

Mer läsning

Annons