Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konst med bredd i Övsjö bygdegård

På bygdegården i Väster Övsjö är den årliga konstutställningen inne på slutspurten. Tavlorna hänger tätt på väggarna i den gamla skolan.

Mitt i skogen, mellan Kälarne och Stugun, hittar man Väster Övsjö. Den gamla skolan från 1919 agerar numera som bygdegård och på väggarna trängs konsten. Tio konstnärer har i år bidragit till utställningen som Berit Källström kurerar.

– Jag har haft utställning här många år. Det gäller att hitta rätt konstnärer, säger hon.

Hon är en av dem som lägger ner mycket tid för bygdegårdsföreningen och förutom konstutställningar spelar de inom föreningen teater och under sommaren steker de våfflor för konstcafébesökarna.

I det första rummet är det Magdalena Brunzells tre stora fjällkossor som först drar åt sig uppmärksamheten. Sex koögon blickar ut över rummet. På väggen mittemot hänger två tavlor av den framlidne Bengt Ellis. Hans ”Gömda hus” är målad med tjocka penseldrag i kalla färger. Aino Näslund ställer ut många verk. Bland annat två tavlor i emalj, en båt som glider fram på kanalen och en gul blomma som lyser upp rummet.

Tord Vaktnäs träreliefer är skickligt gjorda. I ett och samma trästycke har han skurit ut små människor, något som liknar en kör.

I det andra rummet fylls en hel vägg med Anneke Van't Hofs konst. Den holländska konstnärinnan, som numera bor utanför Bispgården, har målat tavlor som går i skräckens tecken, bland annat ett spindelnät fyllt med något som liknar droppande blod.

De mest klassiska tavlorna står Nils Kvist för, byns egen konstnär. Arbetshästar som jobbar med jordbruket sommar som vinter och bönder som står vid hässjorna.

– De som inte äger en Nisse Kvist här i byn är lätträknade, säger Berit Källström.

– Han har varit med och ställt ut varje år. Folk här älskar honom och hans konst.

Utställningen i Väster Övsjö är inne på sin sista vecka och stänger 20 juli.