Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konst med filmanknytning på Mono

Vad har filmerna Blade runner, Pi och Casablanca gemensamt?

De ska alla gestaltas genom konst i olika former genom utställningen "Filmkonst" som startar på lördag.

Platsen för vernissagen är Galleri Mono på Frösön och bakom den står ÖP-journalisten Fredrik Alverland och fotografen och galleristen Lennart Jonasson.

– Fredrik hade haft idén länge och när han frågade mig under en middag sa jag ja direkt, säger Lennart Jonasson.

De är 16 konstnärer som ställer ut sina verk med filmanknytning under tre veckor och metoder som används är till exempel graffiti, animering, keramik och måleri. Men inte ens ett par dagar innan utställningens start är alla filmer spikade. Det får bli en överraskning.

– Ryktet säger att "Fåglarna" ska vara med men jag är inte säker, svarar Lennart Jonasson när jag frågar om den mest kända film som är med.

För att se vilka filmer det blir får man helt enkelt besöka Galleri Mono från och med lördag, då vernissagen äger rum mellan kl. 12–16, fram till 27 april.

Fredrik Alverland släppte i höstas sin bok "Viddernas landskap på vita duken" och har ett gediget intresse för film. Delar du det med honom?

– Jo men det gör jag. Jag har faktiskt varit föreståndare på tre biografer mellan 1976 och 1982 och när jag bodde i Stockholm var jag medlem i filmklubben. Så visst är jag filmintresserad, säger Lennart Jonasson.

Han hoppas att utställningen kan resultera i diskussioner om film.

– Det vore kul om vi till exempel kunde ordna en kväll här vi diskuterade film, säger han.

Efter "Filmkonst" väntar en utställning av Lennart Jonassons själv, om Formel 1-tävlingarna på racerbanan Anderstorp.

– Tidigare har jag bara tagit fram bilder på Ronny Pettersson, men det finns så mycket mer att visa, säger han och berättar att det därefter blir en utställning med mor och son-tema.

Utöver Lennart Jonasson är konstnärerna som deltar i "Filmkonst" följande: MalinMatilda Allberg, Malin Almén, Rene Engström, Anders Suneson, Anders Ramsell, Kape, Christoffer Svensson, Daniel Hansson, Helene Gedda, Lennart Samor, Anna Norlén, Ida Norlén, Anna Erlandsson, Maya Westlund och Linda Svedberg.

lina.lindback@op.se

Artikeln kommer från gratistidningen 100% Östersund