Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konst med och utan karies

Tandagnisslan, dollargrin och karies. Det bjuds in till utställning med fokus på tänder under Konstens vecka.

Förberedelserna inför utställningen ”Bit ihop och bit ifrån!” är i full gång i Hus F på Campus. Överallt syns munnar som mer eller mindre visar gaddarna, en tandfé här och ett tandtroll där. En tandformad godisskål – full med hål – har en central placering.

– Temat är tänder och deras betydelse för människor. Dessutom påverkar samhället även tänderna – hur vi lever och vilka livsvillkor vi har spelar in. För mig är utställningen ett sätt att visa det som man även kan läsa i rapporter och i statistik. Men konsten kan åskådliggöra och påverka hur vi tänker kring det, säger Alva Marlen Ljusberg som är utställningens curator.

Det kanske mest iögonfallande verket på plats är nog den jättelika tand som Linda Svedberg tillverkat för sin performance ”Facing facts” som hon kommer att genomföra på vernissagen.

– Det kommer att bli obehagligt kan man säga, jag kommer att använda mig av olika verktyg, säger hon själv och skrattar.

Linda menar också att hon i arbetet med sitt verk och med utställningen fått en ny och större syn på tänder.

– Jag undrar varför inte fler gör konst med, av och om tänder. Jag kan inte komma på att det gjorts förut, så det känns jättespännande, säger Linda som redan på fredagen ska hålla ett invigningstal på Stärntorget i centrala Östersund.