Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konst och cykelkultur förenas i Lennarts nya kafé

Väggarna går i rosa, precis som ledartröjan i cykeltävlingen Giro d’Italia. Det är så klart ingen tillfällighet, inspirationen i det här kaféet är hämtad från den italienska cykelkulturen.

Ägaren är fotografen Lennart Jonasson, och i morgon har han smyg­premiär på sitt cykelkafé och galleri Mono på Fritzhemsgatan på Frösön.

Annons

– Jag ville ha något att göra som är jätteroligt och som jag ändå kan få in några kronor på. Sedan vet jag hur galleribranschen fungerar och så gillar jag kaffe och att cykla. Då blev det så här, säger Lennart Jonasson medan han visar runt i lokalerna.

I morgon öppnar enbart kafédelen. I sommar visar han en utställning med bilder av Karl-Iwar Karlsson, ÖP:s gamle tecknare.

Kanske kommer han att visa en utställning kring Yran, i år 20-årsjubilerar han med sina porträtt på Yran-artister. Först i september har han officiell premiär för sitt kombinerade kafé och galleri.

Tills det är dags att slå upp portarna i morgon kring lunch har Lennart Jonasson mycket att göra.

– Det ska ett räcke upp på altanen, parasoller och möbler ska ut och så måste jag så klart fixa handtagen på dörrarna ut, säger han och kämpar med att få upp balkongdörrarna.

– Vi får se vad jag fått hit, men öppna ska jag, konstaterar han.

Drömmen om att skapa ett galleri kombinerat med cykelkafé har funnits länge, men det var först när Frösö IF:s gamla lokaler blev lediga som Lennart Jonasson började inse att han kunde göra den till verklighet. I maj i fjol tog han så över den cirka 350 kvadratmeter stora lokalen, som på 1960- och -70-talen var matbutik. Innan bodde han i en av lägenheterna ovanför.

– Jag har suttit i styrelsen i föreningen och vi hyrde ju ut den här lokalen. När den blev ledig lovade jag att försöka hitta en bra hyresgäst.

Det gjorde han också, sig själv. I dag har han gjort om den stora lokalen till både kafé, galleri, bostad och studio.

– Jag ville ha saker närmare kring mig, förut hade jag ateljé ute i Härke.

I morgon kommer cykelmärket Trek till Östersund och stannar då till hos Lennart Jonassons kafé på Frösön.

– Folk får komma hit och får hjälp av personalen med sina cyklar, samtidigt som de kan fika, säger Lennart Jonasson.

Tanken är sedan att kaféet ska ha ett litet utbud av cykelgrejer till salu. Här ska man kunna köpa ny slang eller nya ventiler, köpa en energibar om man blivit lite trött på sin cykeltur eller fylla på sin vattenflaska. Och i hörnet av det rosa rummet finns en tv där det ska visas cykeltävlingar.

Till att börja med kommer kaféet/galleriet ha öppet på fredagseftermiddagar och helger, efterhand kanske även kvällar.

– Blir det lagom blir det bra. Blir det för mycket får man väl ta in någon, säger Lennart Jonasson och tillägger:

– För att nörda till det så ska det gå att köpa gott fikabröd samtidigt som man kan köpa en cykelslang om man fått punka här utanför.

Själv har han varit en stor cykelfantast sedan han var liten.