Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henrik Zipsane om Nationalmuseum Norr: "Konst är inte bara för högutbildade personer"

/
  • Här kommer Nationalmuseum Norr byggas med start i oktober. Henrik Zipsane som är chef och landsantikvarie på Jamtli ser fram emot invigningen 2018.
  • Henrik Zipsane.

I december stod det klart att finansieringen av Nationalmuseum Norr, Nationalmuseums filial på Jamtli, var klar.

Annons

Många års arbete ligger bakom att det till slut blev verklighet och att Nationalmuseum Norr byggs ihop med museet på Jamtli för att skapa en ännu större mötesplats för konst och pedagogik. Henrik Zipsane som är chef och landsantikvarie på Jamtli ser fram emot att Nationalmuseum Norr slår upp portarna 2018.

– En av huvudanledningarna till att Nationalmuseum ville ha filialen på Jamtli var att vi har en så bra pedagogisk verksamhet som de nu får tillgång till. I utbyte får vi tillgång till deras stora konstsamling och möjlighet att utveckla nya metoder och grepp för barn och vuxna, berättar Henrik Zipsane.

– En annan anledning är att de vill nå många människor. Här når vi människor från kust till kust.

I oktober ska bygget av museet inledas. Henning Larsen Architects från Köpenhamn var den arkitektbyrå som tog hem uppdraget bland tio andra förslag.

– De ritar nu vidare och vi har upphandlat en projektör som skapar byggritningar. Vi kommer att fortsätta med förarbete hela sommaren innan det är klart för byggstart, menar Henrik Zipsane.

– Juryn valde arkitekten på grund av att ritningen passar bra in i området. Från Rådhusgatan kommer det att se ut som ett palats, medan det smälter ihop bra med de befintliga byggnaderna på området.

Hur Jamtliområdet kommer att påverkas av bygget vet Henrik Zipsane ännu inte.

– Det kommer att vara julmarknad och sommaraktiviteter under tiden. Vi måste hitta på smarta lösningar för att kunna ha verksamheten i gång.

I november 2017 ska byggnaden vara klar och sedan ska det inredas.

– Det ser jag verkligen fram emot, att få planera hur det ska se ut inne i museet. Pedagogiken får en egen avdelning med en pedagogisk verkstad. Det kommer att bli den finaste lokalen.

Även en matsal där skolbarn kan äta sin medhavda matsäck finns med i planeringen. Henrik Zipsane tror att mellan sex och nio nya arbetstillfällen kommer att bli aktuella när Nationalmuseum Norr öppnar.

Så vad är det då Nationalmuseum har i sina samlingar som kan komma till Östersund?

– Där finns främst konst från före 1905. De har 700 000 objekt, vilket är fler än vad Köpenhamn, Oslo och Helsingfors har tillsammans. Där finns verk av Rembrandt och andra stora konstnärer.

Bland objekten finns även mycket design, både äldre och ny.

– Allt som finns i samlingarna får vi tillgång till här. Men det är klart att om Riksmuseum i Haag vill låna Rembrandts målningar, så får vi vänta.

Vad ser du personligen fram emot mest med arbetet kring Nationalmuseum Norr?

– Att få bevisa för Nationalmuseum och andra i konstvärlden att det går att förena den fina konsten med att nå jättemånga människor genom den pedagogiska verksamheten. Konst är inte bara för högutbildade personer.

Om allt går enligt plan invigs Nationalmuseum Norr på nationaldagen 2018.

Läs mer:

Ny plan för flyktingboendet på Jamtli

Så här ska Nationalmuseum Norr se ut

Klart för Nationalmuseum Norr

Annons