Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny energi i Polen med Jimmy Dahlbergs skulptur

/

Sedan i somras har Östersundskonstnären Jimmy Dahlberg en skulptur i A&A European Sculpture Park i den polska staden Pabianice.

Annons

Efter en utställning tillsammans med andra jämtar i Stockholm blev Jimmy Dahlberg kontaktad av representanter för skulpturparken.

– De var intresserade av mig och ville se en exakt skiss över en skulptur. Men jag sa att jag inte jobbar så, utan gör det som kommer här och nu. Till slut gick de med på det, berättar Jimmy Dahlberg.

I maj spenderade han tre veckor i Polen, i staden Pabianice utanför Łódź. Där fick han arbetsyta på ett företag för att skapa sin skulptur.

– Tidigare har jag bara gjort skulpturer med hjälp av händerna och kroppen. Den här gången använde jag mig av verktyg och svets.

Efter en veckas arbete var han klar och 14 juni var det invigning för hans skapelse som fick namnet "Nowa Energia", en två och en halv meter hög skulptur i 100 procent aluminium.

– Det finns 16 skulpturer i parken och min och en till ny skulptur invigdes samtidigt. Det var stor uppståndelse eftersom programledaren för polska "Dancing with the stars", Krzysztof Ibisz var konferencier, säger Jimmy Dahlberg.

Det var många som ville se Jimmys skulptur under invigningsdagen.

– Jag fick klippa band på skulpturen och sedan stod folk på kö för att få en bit av tygbandet som souvenir. De ville även ta på skulpturen för de tänkte att de kunde få energi av den, säger Jimmy Dahlberg och skrattar åt minnet.

I morgon åker Jimmy Dahlberg till Trondheim för att ställa ut på Babel visningsrum for kunst tillsammans med andra medlemmar från Östersunds kollektiva grafikverkstad.

– Det är ett utbytesprojekt, där konstnärer från Norge ställde ut på Storsjöyran förra sommaren. Jag deltar med screentryck i aluminium.

Annons