Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallskonstnären Elvy Frithiof i bok och utställning

Hon är"korghandlarens dotter" från Tandsbyn i Jämtland - men också en skicklig akvarellkonstnär i Sundsvall.
Elvy Frithiof kan i nästa vecka upplevas både i sin nyutgivna bok och i en utställning hos Galleri Sinklar i Sundsvall.

Annons

I sin akvarellkonst bygger hon sin värld med luftighet, säkra linjer, mycket humor och mängder av referenser till kulturhistorien, lokalsamhället och nutiden.

Nu ger också Elvy Frithiof ut en liten bok där hon berättar om sin barndom i en jämtländsk by: "Korghandlarens dotter - Jag minns mitt Tandsbyn" (Jengel förlag). Givetvis har hon själv illustrerat boken med målningar, utöver fotomaterialet.

– Jag har funderat och skrivit i ett halvår. Jag besöker inte Tandsbyn så ofta, men i huvudet finns den alltid. Och en bok kan väcka minnen hos andra också, säger Elvy Frithiof.

På bokomslaget sitter Elvy och hennes vänner och äter

"I min egen generation är det snart bara jag kvar som kan berätta om Tandsbyns historia," skriver hon, och "Jag vill inte att min familj, mina tanter och alla strävsamma och duktiga människor som gått före ska glömmas. De är basen för att byn fortfarande lever och ger försörjning till många familjer."

I boken möter man samma underfundiga humor som i målningarna. Här är brorsan Sixten som försökte sälja henne när hon var baby (hans första ansats i affärslivet, dock misslyckad), som köpte stora varupartier att sälja vidare (bland annat löständer) och höll auktioner och antikbod där systern Elvys konstintresse väcktes.

Elvy Frithiof vid en tidigare utställning (detta verk finns inte i den aktuella utställningen.)

Det var en familj med mängder av intressen - teater, bygdespel, motorer, politik, skidåkning och att införa trädgårdsodling i byn - och som nog var rätt galen ibland. Men det var också en tillvaro där ingen någonsin låste dörren, där källaren var husets hjärta för där fanns all mat, och där strumpeband hade en helt annan laddning än i Paris boudoirer.

I Galleri Sinklars utställning visas bland annat några oljor från 90-talet. Elvy Frithiofs oljemålningar är lika skira som akvarellerna och historien är starkt närvarande - visst ger det en dimension ytterligare att veta att det är Karl XII och Gustav Vasa som har picknick i slottsparken i "Frukost i det gröna med kungens frillor" och att det är drottning Kristina som är "Lejondrottningen".

I akvarellerna skildrar hon bland annat olika känslor, som mannen som blir "Besvärad" i mötet med en tiggare, och ofta återkommer mytologin, musiken och scenen - här kan till exempel ett vikingaskepp böja halsen för att lyssna till cellisten ombord. Och här finns många byggnader, alla lika högresta, eleganta. Det är en konst som är lätt, glädjefylld, charmerande.

Mytologin och historien fick inte Elvy Frithiof med sig från barndomsbyn; det har hon tillägnat sig senare. Men nyfikenheten fick hon.– Och inställningen att man inte skulle fråga så mycket utan bara gå på, säger hon med glimten i ögat.

Utställningen visas hos Galleri Sinklar på Thulegatan 20 B i Sundsvall den 10 –17 december. (Vard 12–17, lö 12–15)

Läs om en tidigare utställning av Elvy Frithiof

Annons