Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsten att hålla tungan rätt i mun

Annons

tungan rätt i mun. Tyvärr klarade inte Maud Olofsson av det i förra veckan. Då försvarade hon systemet med bonusar och jämförde direktörer med sopåkare. Hon borde genast ha tryckt på sin interna ångraknapp. Speciellt som sopåkares resultatbaserade löner mer bygger på ackord än på bonus.

slinter är det inte som när vi sitter vid våra datorer. Medias påslagna mikrofoner är obarmhärtiga. Fadäsen var ett obestridligt faktum.

Inledningsvis verkade det passera utan åthävor. Ett visst lugn infann sig efter SE-banksskandalen. Fokus var på väg mot annat.

senare har nya avslöjanden ställt Maud Olofssons uttalande i annan dager. På DN Debatt gör hon en pudel. Tillsammans med Anders Borg och Mats Odell skriver Maud om totalstopp för chefsbonusar i statens alla företag, på tvärs mot hennes eget tidigare uttalande.

Alla gör vi misstag, men trovärdigheten får törnar när statsråd ena dagen säger si och den andra så. Vad ska man egentligen tro?

Naturligtvis är det bra som nu sker: Att regeringen sätter ner foten och kraftfullt agerar för bonusstopp. Fast hade det hänt om inte ytterligare avslöjanden nått offentlighetens ljus – nej knappast.

hamnar tyvärr mycket av debatten på bonusar, snuskigt höga direktörspensioner och vd-löner. Skiten måste fram, men får inte överskugga den oändligt mycket viktigare frågan: Hur vända en global lågkonjunktur innan arbetslösheten når nivåer som EU kanske inte förmår hantera?

Här kommer förresten den svenska regeringen att spela huvudroll när EU:s ordförandeskap övertas i sommar. Då gäller verkligen att hålla tungan rätt i mun.