Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstens sköna superhelg

En konstens superhelg. Hela sex vernissager bara i Östersund och än fler sett till hela länet. Måleri av högsta klass, foto, skulptur, street art… Vem sa att Östersund inte bjuder på spännande kulturupplevelser?

Annons

I Ahlbergshallen inleds konstsäsongen på finaste sätt av Östersunds Konstklubb.

Två föräldrar ställer ut tillsammans med sin dotter. Men för familjefridens skull har de fått varsitt rum.

I våras ställde Erland Brand ut över 400 enskilda verk i Göteborgs konsthall. Denne 92-årige mästare visar här nu en rad av sina så kallade porträtt. Dessa collage och målningar som med utgångspunkt i Erlands ansiktsform blir fascinerande verk där till exempel råa obehandlade ytor kan fyllas med stora lager med färg.

Dessa annorlunda porträtt av själsliga landskap eller tillstånd är djupt fascinerande. Sedan finns där också en serie teckningar i svart mot vitt med mönsterbilder som inte känns lika fascinerande.

Dottern Anna Brand fyller entrésalen med sina abstrakta målningar i olika tekniker. De större målningarna vävs runt cirkeln som form och som ett slags kraftfullt centrum som både kan dra in eller stöta bort. Färgerna och formerna bildar gärna, men inte alltid, mönster. Det är ett litet äventyr i sig i färg och form . Alltid abstrakt, men ändå med så mycket man kan läsa in.

I övre salen får mamma Inga Brand, född 1929, utställningens största utrymme. Här visar hon enbart målningar. Det är ett speciellt akvarellmåleri med en väldig lyster. Karga landskap med ett stort djup i bilderna. Bilder med en styrka där ljuset och färgernas lyster spelar mot det mörkare lite dovare. Det är ett måleri att uppleva. Eviga inte geografiskt bundna platser där upplevelsen ligger i helheten och inte i det avbildade.

• Hos Drejeriet inleder Maria Cotellessa hösten med utställningen "I ögat".

Den innehåller både prov på naturens skönhet och kritik av hur vi människor förstör och hotar framtiden för djur och fåglar. Här finns en ung svan i nakenraku som är så levande i hela sin hållning. På väggen hänger en serie björnhuvuden och Da Vinci får finna sig i att damen i stengods här bytt hermelinen mot en råtta.

Djupt tänkvärt och berörande är verket "Bye-Bye", där man drar i ett snöre så att ett lock öppnar sig, där inne finns ett aphuvud och efterhand som lockat sänker sig spelar speldosan och där under hänger palmoljan vars framställning är boven i dramat. Dessutom finns här en svart svanliknande fågel som fastnar i alla tänkbara plastprodukter som smutsar ner våra sjöar och hav. Tänkvärt och sevärt som visas fram till den 27 september.

• Galleri Mono på Frösön satsar på att bli Östersunds första riktiga fotogalleri. I lördags var det vernissage för Östersundsbördiga fotografen Jennie Rosberg med "Den tomma mängden". De flesta verken i utställningen är fotografier tagna från insidan av bygget av vattenkraftverket i Hissmofors i slutskedet av bygget tills det skulle fyllas med vatten och tas i drift.

De fotografier som visas är olika detaljer där bildernas värde för oss om inte är vattenbyggare ligger i spelet mellan ytor, mellan former och vinklar. Dessa färgfoton ger ett svartvitt intryck och sammansatta på väggarna är det bitvis fascinerande och bitvis lite ointressant. Gränsen mellan industrifoto och konstfoto är inte alltid alldeles klar.

En installation med svart akrylglas och ett hängande lod och speglingen fascinerar minst lika mycket som bilderna. Denna med östersundsmått mätt unika utställning pågår fram till den 5 oktober.

• I Härke konstcentrum denna soliga septemberlördag var det vernissage för Leif Öhrs utställning "Konst och poesi". Leif Öhr var min företrädare som konstskribent här i ÖP och han har under åren ställt ut sin konst hos Lars Bolin Gallery, i Persåsen och nu de senaste åren på Härke konstcentrum.

Leif Öhr kan sin impressionism. Och här låter han den gula färgen uttrycka så mycket och där människor och föremål växer fram mot allt det gula. Dessa intensivt gula målningar uttrycker något livsbejakande.

Min favorit blir snabbt målningen Trädgårdens herre, en stor målning som korresponderar mot den lika stora Trädgårdsmästarens son. Några mindre akvareller collage har skapats under vistelser på Öland och där finns den mörkare blåa färgen som kontrasterar mot de vita seglen.

Till målningarna läses också dikter om olika konstverk. Och särskilt fint passar givetvis orden om Van Goghs målningar. Efter att jag varit på utställningen träffar jag en person som lyriskt uttrycker sig om en målning av Leif Öhr han har på väggen hemma: Det är som att ha en Van Gogh på väggen. Leifs livsbejakande måleri bör man se. Finns kvar till den 21 september.

• Urbn Arts hade synnerligen välbesökt vernissage i lördags kväll. Musik och party och konst. Ett rätt och roligt sätt för ett galleri att hitta sin publik. Utställningen "The Poor Ugly Chronicles" är av och med hyllade Kurir från svenska graffiticrewet PUBB (Poor Ugly Bad Boys).

Kurir kommer direkt från Reykjavik där han gjort en stor och mycket uppmärksammad fasadmålning. På Urbn Arts har Kurir gjort en läcker svartvit väggmålning och han visar fem originalmålningar i akvarell, spray och akryl på papper, något han vill kalla posters, ett grafiskt blad i svart och vitt och två större målningar på duk.

Kurirs målningar är tydligt influerade av amerikanska undergroundserier från 1960- och 1970-tal. Psykedelia möter Fritz The Cat och Don Martin. Det är vågade mixningar av färger och mönster och helheterna blir väldigt levande.

Det är ett street-måleri som skapats för att synas. Men det är också ett måleri som lyckas balansera på den svåra gränsen mellan lagom och överlastat. Denna spännande utställning med högklassig graffiti hänger kvar till den 5 oktober.

• Lördagens mest uppmärksammade kulturhändelse var väl annars ÖFK:s samling på torget och marsch genom stan under parollen "Styrka genom mångfald". Marschen gick upp till Exercishallen Norr där det var vernissage för den konstutställning spelarna och andra runt laget skapat med samma tema.

Totalt är det 37 olika verk som skapats inom projektet. Ibland har man jobbat ensamma, ibland som par eller ännu fler. Dessutom visas ett antal större plakat som ÖFK:s ungdomar skapat plus de fotografier som hyllade Severus Tenenbaum tagit av och med ÖFK.

Det är kul att gå runt och titta på verken som kombinerar viljan till sportsliga framgångar med just vikten av att framhålla styrkan genom mångfald.

Hela utställningen blir därför en kraftfull markering mot ett visst riksdagsparti vi har och deras uppfattningar. Jag ska inte bedöma enskilda verk, här finns både högt och väldigt lågt, utan i stället ge allt beröm till den här för svensk fotboll helt unika satsningen.

Sex vernissager i Östersund. Men det var inte nog. I helgen var det också invigning på Fjällmuseet i Funäsdalen för utställningen "Romernas nordiska kulturhistoria" och samtidigt pågick för sjunde året i rad Funäsdalens konsthelg med öppna ateljéer och verkstäder, ett evenemang som fortsätter även nästa helg.