Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstens Vecka tjuvstartar i eftermiddag

Redan fredag eftermiddag tjuvstartar Konstens Vecka i Östersund, sedan brakar det igång över hela länet i helgen.

– Vi vill synas över hela stan, konsten ska komma ut också till dem som inte i vanliga fall söker sig till gallerierna och utställningshallarna. Och då ska man betänka att Östersund har ett ovanligt livaktigt konstliv, säger Anders Rasmusson, outtröttlig samordnare i länets konstförening.

Från Åre och Edsåsen till Hammerdal och Ragunda, i Härjedalen och så förstås runtom hela Östersund kliver konsten fram och visar upp sig.

Fredag eftermiddag med start klockan 16.00 blir det invigningstal, performance, plakatparad och mingel med start vid Stjärntorget utanför Biostaden.

Som vanligt är massvis av butiksfönster prydda med lokal konst och den som gör sig en konstrunda kan vinna fina priser.

I grupper kommer konstföreningarna att marschera till de olika gallerierna, försedda med färgglada plakat som unge konstnären John M. Wahl gjort på uppdrag av föreningarna:

– Vi ska synas och jag har haft fria händer att göra plakaten, det var kul.

Anders Rasmusson är särskilt glad över den breda uppslutning man haft inom konstlivet där konstnärerna för draghjälp av frivilliga och även av butiker och företag, exempelvis Clarion, som medvetet vill koppla sitt varumärke till konst:

– Vi har länge samarbetat med gallerier och lokala fotografer som Lennart Jonasson och Robert Henriksson, deras verk visas sedan inom vår koncern. Men inte minst våra gäster vill ju ha tips om den kulturen, så för oss är det naturligt att delta, säger hotellchefen Bibbi Högbom.