Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsthall måste vara finansierad

Det är framsynt att folkpartister i länet bejakar en länsgemensam satsning på den filial som Nationalmuseum vill förlägga till Jamtli i Östersund.

Annons

En exklusiv inbrottssäker konsthall för unik konst, som kan locka de turister som länet så väl behöver. Vi har inte så många. Kulturen är viktig och det är bra om den sprids över landet.

Moderaterna har i pressen tydligt sagt nej och Socialdemokraterna lika tydligt ja. M hänvisar till ekonomin och S säger inget om hur de vill finansiera dessa 9 miljoner kronor i engångskostnad.

Fakta är att landstinget sedan flera år går med stora underskott i sin verksamhet. Trots skattehöjning i år så kan det bli ett jätteunderskott i år igen, prognosen just nu är minus 70 miljoner kronor (borträknat engångsintäkter).

FP vill inte att sjukvården ska betala dessa 9 miljoner, utan partiet kommer att ha en klar finansiering då beslut fattas om ja eller nej till satsningen.

En väg kan vara att minska den politiska budgeten nästa mandatperiod med 9 miljoner kronor, vi kan till exempel minska antalet landstingsråd från fem till två.

Ett annat alternativ är att minska anslagen till Jamtli nästa mandatperiod med 9 miljoner.

En självklarhet, som alla partier borde ha som rättesnöre, är att alla kostnader och investeringar ska vara finansierade i samband med att beslut fattas.

Här har den rödgröna majoriteten en hel del att lära. Det gör de bra i opposition kommande fyra år.

Finn Cromberger (FP), gruppledare i landstinget

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons