Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstkrönika: Ovanligt berörande bilder

Emma Svenssons bilder av Kristian Gidlund är intima foton varvade med mer traditionella turnéfoton, resebilder, hemmafoton.

I höstas avled musikern, författaren och journalisten Kristian Gidlund.

Få hade då på samma sätt som Kristian förmått öka medvetenheten om cancer genom sin blogg och bok "I kroppen min" och inte minst genom sitt rekordavlyssnade sommarprogram.

För någon vecka sedan fick han ånyo stor uppmärksamhet genom sin medverkan i det omåttligt populära teveprogrammet Jills veranda i SVT.

Fotografen Emma Svensson har känt Kristian Gidlund länge. Hon fotade hans band Sugarplum Fairy och på något sätt växte samarbetet vidare in i sjukdomen.

Under Kristians sista år var detta ett uttalat projekt. Nu efter hans död fortsätter utställningen visas landet runt. I lördags kom den till Lars Bolin Gallery i Östersund.

Det är intima foton varvade med mer traditionella turnéfoton, resebilder, hemmafoton och även bilder utan Kristian. Totalt visas 79 av de 90 foton som samarbetet resulterade i. Fotona varvas med inramade texter från Kristians blogg och bok.

Det är en stark utställning. Den berör givetvis extra mycket alla oss som läst Kristian, lyssnat på hans Sommar och såg Jills veranda.

Men även den som inte vet ett dugg om personen Kristian Gidlund innan kommer att gripas av den här genomförda utställningen. Kvar till den 9 april.

• Elisabet Hermodsson blir 87 år i år. Hon är en kulturell mångsysslare med både musik, poesi och konst.

Galleristen Rolf Anderzon på Galleri S har fått Elisabets förtroende att sätta ihop en retrospektiv utställning med hennes måleri, teckningar och collage.

Elisabet är en kvinna som valt sina egna vägar även om hon stått flera grupperingar nära

Tyngdpunkten i det som visas ligger på 1960- och 1970-tal. Måleriet är uttrycksfullt, lite brutalt och är fullt av känslor, en utsatt Kristus-figur återkommer i flera verk, en målning döpt till Arg bokstavligen brinner av ilska.

Collagen med tidningsklipp och måleri var då mot Vietnam-kriget men kan i dag ses mot vår oroliga verklighet.

De tecknade eller kanske textade bilddikterna fascinerar och var långt före sin tid där bokstäver och ord formar motiv och leker med vår perception.

Och allt är på ett eller annat sätt politiskt, och det religiösa, det utsatta är också med genom alla tider.

Elisabet Hermodsson får inte glömmas bort. Detta är en lika unik som sevärd utställning. Missa inte – hänger kvar till den 2 april.

• På OSD/Folkets hus Konsthylla kan man just nu möta slututställningen för ESBIL11, Bild- och Formeleverna från Jämtlands Gymnasium. Och det bör man göra.

Totalt är det 60 olika verk som visas. Det är vildvuxet, otuktat och sprudlar av skaparglädje och fantasi.

Mycket skickliga tecknare varvas med inkännande fotografi, fantasyinspirerat måleri, serieteckningar och arbeten i glas.

Framför allt är det flera teckningar och målningar med djur som jag imponeras av.

Men mer än vanligt är riktigt sevärt. Elin Lindberg, Lina Einebrant, Sara Westgard och Linus Wärme är några namn jag tar med mig.

Hela utställningen avslutas längst bort på hyllan med en stor oljemålning i sex delar döpt till Stadens alla lögner där Östersunds lätt igenkännbara stadssilhuett, med Arctura och Rådhuset, står mot en intensivt brinnande bakgrund. Anna Arvidssons starka målning griper tag.