Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstkrönikan: Med överraskande djup

I Ahlbergshallen firar Östersunds Konstklubb 70 år. Klubben har låtit östersundskonstnären Jimmy Dahlberg vara curator för jubileumsutställningen och han har modigt och väldigt sparsmakat valt ut 28 verk ur den ungefär sex gånger större samlingen med de inköp Östersunds konstklubb gjort sedan klubben startades 1944.

I de tre utställningssalarna är det därför gott om utrymme. Men på väggarna hänger det också konst som i sig är värd ett större utrymme än sina egna ofta ganska blygsamma yttre mått.

Det är en fin, men inte särskilt vare sig överraskande eller omtumlande utställning.

Det hade varit roligt med lite mer information runt verken, som när de är inköpta, kanske något klipp med recensioner från utställningen eller något annat.

Det är många konstnärer från länet och det är lite udda motiv från kända konstnärer som Bengt Lindström och Lena Cronqvist.

Till utställningen finns också en fin liten katalog, men inte heller där finns det särskilt mycket information utöver konstnärsnamn, titel och teknik. De sjuttio åren i konstens tjänst i Östersund firas med denna utställning fram till den 20 mars.

• På Drejeriet visar Elin Ståhl en lite annorlunda keramikutställning med verk döpta till "Livstecken".

I porslin och papperslera har hon skapat figurer som placerats på en spegel och belyses med spotlights som gör att det blir mönster på väggarna. Raffinerat blir det och dessa livstecken får på detta sätt än mera liv i sig.

De övriga verken är inte lika intressanta och egensinniga. Men utställningen är verkligen värd att uppleva för dessa livstecken på spegel och på vägg.

• Hos Svenssons Ramar kan man just nu möta broderi, tygtryck, applikation och grafik av Kicki Sjöblom. Det är en liten men speciell utställning och jag faller verkligen för tygtrycken oavsett om de föreställer fjäll eller den orangea rälsbussen ilande genom landskapet.

Även broderierna är egensinniga och vågar sig ut på lite fria inte helt vanliga motivstigar. Kicki Sjöblom har skapat en utställning som ger mig som betraktare både värme, leenden och igenkänning. Det är ingen dålig utdelning en slaskig marsdag. Titta själv, utställningen finns på väggarna och i fönstren fram till den 20 mars.

• På Härke konstcentrum kan man just nu möta måleri i akryl av Gunvor Karlstrand.

Det måleri som hänger på väggarna i Härkes fina utställningsrum består av olika delar. Där finns de mer intensiva, lite brinnande målningarna med motiv som känns hämtade från rymden.

Sedan finns där en mer jordnära serie målningar, som drar mot blått och svart, där spackelspaden varit med och skapat skarpa bilder av någon slags odefinierbar natur - men där man kan tycka sig se spår i sand, berggrund och andra naturliga mönster, ibland så skarpa och med ett sånt djup att det ser ut som fotografier.

Och så; mitt där emellan, finns kroppsdelar, skogar, människor och lite mer ogrupperade motivval.

Men det är de där blåsvarta målningarna med sina märkliga skarpa mönster och sitt ljus som lever intensivt kvar efter besöket. De är annorlunda och riktigt bra. Utställningen hänger kvar till 23 mars.