Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsums bildarkiv en växande guldgruva

/
  • Sören Jonsson och Per Westermark träffas varje vecka för att få ordning på de tusental bilder som Konsum Jämtland skänkt till Jamtli.
  • 1. Interiör från Konsum Bräckes butiksbuss 1952. I lugn och ro kunde husmödrarna spankulera bland bussens utbud av konserver.2. 1967 invigdes konsumhallen i Strömsund och som dragplåster hade man kallat in Pekka Langer.3. Studiecirkel i Rörström tidigt  40-tal hos Anna och Georg Jonsson Bränna, Rörström, (troligen  konsumentkunskap).  Från vänster: Anna Jonsson, Anna Viberg, Olga Lyrén, Olga Blom, fru Olovsson, nu Imfall, Alvi Näslund, Astrid Lyrén, Sara Näslund, Agnes Selin, Göta Eliasson, Anna Jonsson, Sara Näslund och Agnes Selin, systrar och döttrar till torparen Nils (Nicke) Nordin och hans maka Selina född Jonsson, båda Bränna, Rörström.4. Sune Carlsson var butikschef  på Konsum i Rätan, som bara  under hösten 1992 sålde ett  20-tal parabolantenner.5. I detta härbre från 1700-talet bedrev Lillhärdals kooperativa förening lanthandel i Orrmo 1933-1936 . På 4x4 meter och rymdes vete, råg och kornmjöl, som salufördes i lösvikt, vidare falukorv och rökt kött, kaffe, the, socker, bröd, fläsk och till och med diskborstar, såpa, skoremmar, rep och tömmar. Föreståndare var Kerstin och Per Lagerqvist, som till sin hjälp hade Marianne Hansson.6. Jämtlands första konsumbutik låg i Järpen, vars konsumtionsförening bildades 1899. Huset finns ännu kvar, i dörröppningen står föreståndaren Levin Andersson. Bilden tagen i början av 1900-talet.7. Innan Domus byggdes i Östersund fanns en konsumbutik på Prästgatan samt denna på Kyrkgatan med Möbelkonsum och Konsum Sport. Bilden tagen runt 1950.8. 1980 öppnas en ny konsumbutik i Pilgrimstad. Gudrun Jonsson och Ylva Jonsson betalar sina första köp till Iréne Magnusson.9. Interiör av Järpens konsum- affär, sannolikt i början av 40-talet på Långgatan 58. Anna-Marie Göte-Sigerud och Alf Forslund heter de båda anställda.

Länets första konsumtionsförening startades i Järpen för 110 år sedan. Huset där butiken öppnades finns ännu kvar, men rymmer numera ett snickeri.

Annons

Kooperationen hade som mest runt 1000 anställda och kanske 500 förtroendevalda runtom i länet.

Tiotusentals medlemmar och kunder handlade i stora och små butiker över hela länet och på 60-talet byggdes Domusvaruhuset mitt i Östersund.

Kooperationen startade som en reaktion på överpriser och systemet att ekonomiskt svaga kunder skuldsattes hos handlare genom köp på krita.

Lumas kooperativa glödlampor såldes långt under de priser som privata lampfabrikanter tagit ut. Konsumentmakt var ledordet.

Men i takt med avfolkningen som inleddes på 50-talet sviktade kundunderlaget på många mindre orter. Till många aktivas ilska togs särskilt på 60-talet en rad beslut om nedläggningar på den jämtländska landsbygden.

Författaren Elisabeth Lindfors, uppvuxen i Östersund, har berättat i ett par romaner hur hennes pappa Knut Lindfors – som då var KF:s starke man i länet – fick hotbrev i brevlådan när han drev igenom butiksnedläggningar på en rad orter i länet.

Det 100-tal butiker som en gång fanns runtom i länet har i dag minskat till ett tjugotal och ett köpcentrum i Lillänge, Domus har blivit gallerian Mittpunkten.

Två kooperativa veteraner som känner den här utvecklingen utan och innan är mångårige personalchefen Sören Jonsson och Konsum Jämtlands förre vd Per Westermark.

Sedan snart ett år tillbringar de minst en dag i veckan på Havremagasinet i Östersund, där de hjälper till att få ordning på dryga 2 000 bilder som dokumenterar KF:s historia i länet.

Mikael Hopstadius jobbar på Jamtlis bildbank:

– Vi har fått överta hela det här bildmaterialet som är oerhört värdefullt. Ännu bättre är att Sören och Per frivilligt åtagit sig att gå igenom och försöka namnge och beskriva bilderna.

Redan nu finns dryga 1 200 av bilderna utlagda på Jamtlis hemsida, där besökarna dessutom kan kommentera och fylla i uppgifter om motiven.

– Vi har en hel del information, men vill väldigt gärna få in mer uppgifter från allmänheten, säger han.

Tillsammans med ytterligare några kollegor har Per Westermark och Sören Jonsson tålmodigt betat sig igenom materialet och identifierat massvis av personer på bilderna:

– För oss som pensionärer är detta jättekul. Dessutom känns det viktigt att rädda kvar uppgifterna. Vi har lagt ner tid på att kolla med kollegor också, Ingrid Jonsson med 30 år på Domus är en av dem, berättar Sören, som är den verklige motorn i arbetet, försäkrar Per:

– Jag är mest hans bisittare.

– Men det är viktigt att komma ihåg vilken bred rörelse detta var, med en utbredd solidaritet ute i byarna.

ÖP visar här ett urval av de 1 200 bilder som finns på www.jamtli.se

Annons