Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontantlöst samhälle missgynnar glesbygden

/
  • Forskaren Magnus Norberg tycker frågan om bankernas kontanthantering underskattas.
  • Magnus Norberg, doktorand vid Miun och Uppsala universitet.

Handelsbanken slutar med kontanthantering på flera bankkontor i länet. Enligt forskaren Magnus Norberg är detta är något som missgynnar glesbygden.
– Det här är ett problem som inte riktigt belyses.

Annons

För en knapp månad sedan meddelade Handelsbanken, med kort varsel, att man slutar med all kontanthantering på sju av sina lokala bankkontor i länet. Detta fick Strömsunds kommun att reagera starkt och i ett öppet brev vädja om att rädda kvar kontanthanteringen.

Kommunen befarar att beslutet kommer att få negativa konsekvenser för företagare i glesbygd där mobil- och bredbandstäckningen är dålig och kortterminalerna är beroende av en internetuppkoppling. Det kan också drabba ideella föreningar och äldre personer som inte är vana att använda ny teknik.

Nu får Strömsunds kommun medhåll från forskarhåll. Magnus Norberg, doktorand vid Mittuniversitetets centrum för forskning om ekonomiska relationer och vid Uppsala universitet, har studerat vad som händer i mindre samhällen i Norrlands inland när möjligheten att få tag i kontanter försvinner:

– Som jag ser det är glesbygden de stora förlorarna när bankkontoren tar bort kontanthanteringen. Många äldre, framför allt i glesbygd, är vana vid kontanter och litar mer på kontanter. Det kostar dessutom pengar att ha bankkort.

Och hans forskning pekar på att det finns lokala fördelar med att kontanthanteringen finns kvar.

– Jag har bland annat studerat ett samhälle med runt 4000 invånare där alla bankkontor successivt lagts ner och som saknar bankomat. Den lokala matvarubutiken förlorade kunder då många åkte till andra orter för att ta ut pengar och samtidigt uträtta andra ärenden. Matvarubutiken satte då själva in en bankomat i affären vilket blev väldigt lönsamt. Nu har man fler kunder än man hade innan.

Men forskningen pekar också på problemen. Kontanthanteringen kostar pengar för företagen att hantera. Kostnaden läggs nu på de lokala aktörerna i stället för, som tidigare, på bankerna vilket drabbar småföretag i större utsträckning.

Det kontantlösa samhället missgynnar glesbygden, problemen belyses inte tillräckligt och frågan underskattas, enligt Magnus Norberg:

– Det är viktigt att kontanterna finns kvar i samhället så att kunderna slipper åka långt för att hämta ut. Om kontanterna försvinner från en ort blir det mindre handel vilket möjligen bidrar till att vissa företag lägger ner.

Läs även:

Handelsbanken slutar med kontanter

Strömsunds kommun vädjar till banken: Rädda kontanthanteringen

Bankerna måste ta ansvar för kontantservicen

Annons