Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontroversiellt placera vindkraftpark i Grytan

Storsjöbygden bör inte ha några vindkraftparker. Grytan, som kommer att ses från Frösön, hamnar därför nära gränsen för en kontroversiell placering.

Planeringen inför en kommande utbyggnad av vindkraften börjar nu ta form. Östersunds kommun har ett färdigt förslag som först ska gå igenom kommunstyrelsen och sedan skickas ut för samråd.

Kommunkartan har delats in i tre områden. Rött för förbudsområden där snurrorna inte är lämpliga. Grönt för fem områden där parker planeras och där inga andra intressen krockar. Slutligen vitt där små grupper upp till 10 MW eller tre verk kan tillåtas.

Prisgårdsbodarna i nordvästra hörnet. Bra blåst. Inga konflikter. Inga planer på utbyggnad.

Munkflohögen. 25–30 verk planeras en kilometer söder om byn. Nära ny kraftledning som planeras från Kattstrupeforsen. Nära godkänt vindkraftsområde i Strömsunds kommun.

Grytans skjutfält. Fortverket har en idé om att använda det nedlagda skjutfältet till vindkraftpark eftersom det då skulle kunna komma in pengar i markhyra till att sanera skjutfältet. 70–110 höga verk föreslås. Norr om skjutfältet finns Rabbalshedes planer på 30 andra verk.

Området skulle hamna fem kilometer från Torvalla och en mil från stan och synas från Marieby och Frösön.

Därför är det kontroversiellt trots att det än så länge är grönmarkerat.

Trekilen. Mellan Häggenås och Hammerdal. Inga kända projekt på gång.

Storhögen. Söder om Trekilen utpekat som riksintresse för vindkraft av Energimyndigheten. Inte heller här finns kända projekt på gång.

De röda områdena är skyddade av hänsyn till landskapsbilden, Natura 2000, friluftsliv, rennäring och naturvård. En intressegrupp för utbyggnad finns i Fåker som alltså hamnar inom rött område men innan planen är spikad ska den debatteras.