Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köp inte lyxen – hyr den

Hur gör man om man vill unna sig lyx men inte har råd att köpa fina grejer? Man hyr, förstås. Designerväskor, helikoptrar och exklusiva klockor för en dag eller två. Trist att inte få äga kanske, men snällt mot både miljön och plånboken.

Annons

Att hyra en bil till semestern eller ett partytält till femtioårsfesten är inget nytt, men i ekonomiska kristider blomstrar uthyrningsmarknaden och plötsligt går allt att hyra. Eller vad sägs om ett flipperspel och vita duvor?

Visst har man bara tillgång till den där fina bilen en dag, och man tvingas behöva lämna tillbaka den snygga klockan efter festen, men ibland kan fördelarna överväga.

– När man behöver något vid enstaka tillfällen eller helt enkelt bara vill prova på är det smart att hyra i stället för att köpa, säger David Ekenvi, vd för hyrmarknadsplatsen hyrahyra.se.

starkare de senaste åren och den stämmer väl överens med övriga konsumtionstrender i samhället. Lågkonjunkturen gör att färre köper nytt och tänket kring anti-konsumtion och återvinning blir allt starkare.

En europeisk trendrapport visar att fler än hälften av konsumenterna vill und- vika att äga fler saker, och hyrmarknadsplatser av alla sorter poppar upp på nätet. Det hyrs barnvagnar, möbler och dubbeldäckare.

– Det är nästan bara fantasin som sätter gränser! Det kan ju också handla om dyra saker där det aldrig är något alternativ att köpa, inte så många har ju råd med en Ferrari till exempel, säger David Ekenvi.

och designerväskor är en av trenderna, att hyra tjänster av alla slag är en annan. För eftersom det både är företag och privatpersoner som hyr ut på de stora sajterna, finns ännu en marknad för den med tajt ekonomi – att hyra ut sina egna talanger. Utbildade trubadurer, kockar eller dj:s har förstås en konkurrensfördel, men vem som helst kan med lite tid och en bra idé ge det ett försök.

– Man kan ju hyra ut allt möjligt. Vanliga tjänster är hemmafix, enkla granntjänster som till exempel trädgårdsskötsel och att hjälpa till att fixa datorn, säger David Ekenvi. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons