Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köp inte ut till skolavslutningen

Det är inte enkelt att vara förälder. Ibland kan man uppleva att det inte spelar så stor roll vad man säger till sin tonåring; de gör ju i alla fall inte som man säger.

Men riktigt så är det inte när det kommer till alkohol. Forskning visar ett tydligt samband mellan föräldrarnas attityder och ungdomars alkoholkonsumtion.

Professor Håkan Stattin (Örebro universitet) med flera konstaterar att ungdomar vars föräldrar intar en liberal hållning till alkohol oftare dricker sig berusade, än de vars föräldrar intar en mer restriktiv attityd. Så det verkar spela roll för ungdomarna vad vi som föräldrar tycker och tänker om alkohol.

Vad vi gör spelar också stor roll. Det har visat sig att tonåringar som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar löper högre risk att dricka intensivt jämfört med tonåringar vars föräldrar inte bjuder på alkohol.

Risken hänger sedan kvar upp i högre åldrar. Tron om att man kan lära sina barn att dricka med måtta eller uppskatta ett gott vin går tyvärr inte, hur gärna vi än vill. Det enda vi lär våra tonåringar är det motsatta – att dricka alkohol.

Därför är det så viktigt att säga nej, att inte bjuda och att inte köpa ut till sin tonåring. Till föräldrars stöd finns både lag och forskning. Vetskapen om att för varje år alkoholdebuten skjuts upp minskar risken för ett framtida beroende med 14 procent kan motivera vilken förälder som helst.

Det är nu inte långt kvar till skolavslutningen. Redan nu är förberedelserna i full gång. Kanske ser man som förälder just skolavslutningsperioden som ett undantag.

Alkohol har blivit en del av ritualen. En del föräldrar hänger småflaskor med mousserande runt halsen på de nyblivna studenterna. Föräldrar köper ut mousserande vin till avslutningsmorgonens champagnefrukost.

Därför behöver vi bli påminda om vår betydelse för våra barn. Det spelar roll vad vi säger och vad vi gör. Som förälder kan man påverka. Till hjälp finns också Tonårsparlören.se, om hur man som förälder kan prata med sitt barn om alkohol.

Det är inte lätt. Men det är viktigt.

Magdalena Gerger

vd Systembolaget

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel