Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köp svenskt kött

Ungdomar har svårt att fatta att vi på 1940- och -50-talen inte kunde gå till affären och köpa vad som helst. Man måste ha med sig kuponger för att få köpa kött, bröd, smör och en del annat.

Vi var inte självförsörjande då heller vilket gjorde att det blev matbrist i landet.

I dag står vi i en liknande situation, vi kan inte försörja oss själva (producera mat) längre för alla. Skulle det av någon anledning bli problem med importen står vi där. Vem ska då producera vår mat när allt fler jordbruk försvinner?

I dag köper vi mat från länder med tveksam djurhållning, trots att de är med i EU, vi behöver inte gå länge än till Danmark. Där behandlas grisarna på ett inhumant sätt – man klipper av svansar, stänger in dem i alltför små bås, klipper av dem hörntänderna och kastrerar hankultingarna utan bedövning, med mera.

Vi vet dessutom att både friska och sjuka grisar får antibiotika, vilket bidrar till att öka mängden av multiresistenta bakterier, som nu hittats i var tionde förpackning med fläskkött från Danmark. Bakterierna som blivit resistenta mot penicillin sprids också på åkrarna med gödseln.

Om du köper svenskt kött bidrar du till att djuren får en dräglig tillvaro och du får mindre stressade grisar. Köttpriset blir lite högre men kvaliteten blir bättre dessutom hjälper du svenska bönder att kunna överleva.

Emanuel Sandberg (KD) kommunfullmäktigeledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel