Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Koppla upp glesbygden

Alla ska kunna delta i samhället på jämlika villkor oavsett var i landet man bor. Löftena om en bredbandsstrategi för hela landet måste därför infrias – oavsett vilken regering som styr Sverige de kommande fyra åren. Annars riskerar vi att bredda den digitala klyfta som i dag finns mellan glesbygd och tätort.

Kommande generationer som tar del av berättelser om 2000-talets första år kommer svara med samma förvåning som dagens generation gör när de får veta att deras mor och farföräldrar växte upp utan dator eller TV. Eller om vi går längre tillbaka i tiden; hur tidigare generationer kunde växa upp utan elektricitet.

I framtiden svarar vi på frågor om hur det gick till när fiberbredband grävdes ned i marken och intåget av det trådlösa bredbandet i vår vardag.

Allt har egentligen gått väldigt fort. 1996 sa den dåvarande kommunikationsministern Ines Uusmann "Jag vågar inte ha någon alldeles bestämd uppfattning men jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet.". Sedan dess har hon felaktigt tillskrivits citatet att internet bara är en fluga men andemeningen är den samma.

Uusmann hade inte passat i rollen som Framtidsminister i Stefan Löfvens regering. Sällan har politiker haft så fel som Uusmann i sina framtidsprognoser.

Ungefär en tredjedel av vårt vakna liv är anslutet till internet och den digitala miljön det medför. Antalet uppkopplade timmar fortsätter öka. Tjänster flyttas allt mer till digitala plattformar; allt ifrån kundservice till viktiga medborgarärenden och kontakt med välfärdsinstitutioner och myndigheter. Lokaltidningarnas största utmaning är inte att hitta lönsamhet i en fortsatt papperstidning. Utan att uppkoppling måste finnas så att tidningens prenumeranter kan ta del av det digitala utbudet. Och för småföretagaren i landsbygd blir uppkopplingen till internet lika viktigt som mottagning till mobiltelefonen.

Tyvärr halkar IT-infrastrukturen efter. Endast 3,1 miljoner abonnenter har tillgång till internet via en fast bredbanduppkoppling. Utbyggnaden av det trådlösa bredbandsnätet och mobilnätet fortsätter, men tillgången på god uppkoppling motsvarar inte telebolagens löften konsumenternas förväntningar.

I den redan beslutade bredbandsstrategin är målet att 90 procent av alla hushåll ska ha tillgång till 100 Mbit bredband senast 2020. Till kapaciteten är målsättningen lovvärd men inte till dess omfattning. Politiken kan inte ha som mål att vart tionde hushåll lämnas efter i den digitala utvecklingen. Det kan bara privata företag göra där beslut fattas på marknadsmässiga grunder om lönsamhet. Statens ansvar är att vara en marknadskompletterande aktör och bygga där ingen annan bygger. Det handlar om att erbjuda tillgänglighet och likvärdighet till alla medborgare.

Ambitionerna med statens bredbandsstrategi bör därför skyndsamt förändras till en bredbandsgaranti.