Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kör Centerledamöter eget race i Lillängefrågan?

Det som kännetecknar Centern som folkrörelseparti är hög lyhördhet inför medlemmarnas åsikter. För att få en bred demokratisk förankring vid svåra beslut är det naturligt att ta stöd i medlemmarnas vilja.

I Lillängefrågan gjordes det genom att kommunalrådet kallade till ett rådgivande medlemsmöte. Ett 40-tal medlemmar fick då av kommunens tjänstemän exakt samma information som våra kommunala förtroendevalda fått.

När kommunalrådet avslutade diskussionen som följde med att be om en handuppräckning visade den mycket tydligt att en överväldigande majoritet inte ställde sig bakom en handelsetablering på betongstationstomten.

Vi bestämde att Centern säger halt i Lillänge. Fyll de handelsytor som byggs nu.

Vi sa också att C inte är emot handelsutbyggnad. Men vi ska se till att det blir en långsiktigt hållbar utveckling som även företagarna i centrum tycker är bra och som skapar möjligheter för handeln i centrum och Lillänge att samexistera.

Medlemmarnas budskap till de förtroendevalda kunde inte misstolkas. På en direkt fråga till kommunalrådet Carina Asplund om hon uppfattat mötets mening att inte stödja en handelsetablering på betongstationstomten, svarade hon ja.

På nästa fråga om Centerns ledamöter på kommunstyrelsens sammanträde dagen därpå skulle följa medlemsmötets ställningstagande svarade kommunalrådet än en gång ja.

Men nu får vi från flera håll signaler att det finns centerpartister i rådhuset som kör sitt eget race och fortsätter att aktivt jobba för en stor handelsetablering på betongstationstomten.

Medlemsmötets ställningstagande struntar man i så fall i. Inte heller pressmeddelandet som skulle tala om medlemsmötets beslut har synts till.

Vår farhåga är nu att man i smyg beslutar som själv tycker. Vi tror att det är ett misstag. Ett misstag som kan bli farligt för Centern i Östersund, om några av dess företrädare med topprankade placeringar inför valet inte bryr sig om medlemmarnas vilja!

Ska frågan lösas utan splittring måste beslutet från medlemsmötet respekteras. Varje ändring i Centerns ståndpunkt måste föregås av ett nytt medlemsmöte.

I det Centerparti vi känner fungerar medlemsdemokratin. Vi tar besluten tillsammans. Centerpartiet hörsammar människors vilja. Det är innebörden i frasen ”närodlad politik”.

Det och inget annat skapar den kraft som ger oss möjlighet att tillsammans förverkliga en långsiktig och hållbar politik med beslut vi kan förklara för våra sympatisörer och väljare.

En tredubbling av handelsytorna i Lillänge får inte endast återverkningar för den högt rankade centrumhandeln i Östersund. När frågan även handlar om småföretagande och en risk för nedlagd handel på landsorten är det inget annat än en klockren centerfråga.

Vi utgår från att Centern fullföljer medlemmarnas beslut. Vi är övertygade om att det leder till fler sympatisörer och därmed fler röster i höstens val. Tanken på motsatsen förskräcker.

Margaretha Jonsson, Brigitti Åström, Anna Österholm, Thomas Eriksson, Birgitta Olsson, Torsten Nilsson, Olle Häggkvist, Erica Jonsson, Sture Björk, Birgitta Näsman, Karl-Åke Karlsson, Stefan Macknow, Frank Nilsson, Hedvig Jonsson, Valter Hemå, Gunnar Nilsson, Maria Edler

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel