Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kör klimatsmart på sjön

Nu börjar båtfolket få upp ögonen för eldrivna motorer. Trots att sådana motorer har funnits i flera år har intresset varit svagt - men nu har det vänt.

- De senaste tre-fyra åren har försäljningen av eldrivna båtmotorer formligen eskalerat. Vi säljer som aldrig förr, säger Mikael Wulff, försäljningschef på Marin & Fritid, ett av Sveriges största marina företag.
Anledningarna till detta är flera, enligt Mikael Wulff.
- En är naturligtvis att människor blivit allt mer medvetna när det gäller klimat- och miljöfrågor. En annan anledning är att elmotorerna blivit betydligt billigare än tidigare.

Vanligast till mindre båtar
En eldriven båtmotor är mycket enkel att använda. Det behövs en motor, ett batteri och en batteriladdare. Vilken storlek man ska välja beror givetvis på hus stor båt man har.
- Det finns elmotorer som kan driva båtar som väger över ett ton, men det absolut vanligaste är att man väljer sådana här motorer till mindre båtar, säger Mikael Wulff.
För den som har en mindre båt behöver det inte kosta mer än cirka 2 500 kronor för hela paketet med motor, batteri och laddare.

Inga avgaser
Hur länge det går att köra på ett fulladdat batteri beror givetvis på batteriets och motorns storlek.
- Beroende på hur fort man kör så räcker ett fulladdat normalstort batteri till mellan tre och sex timmars körning, säger Mikael Wulff. Med större batterier går det att köra upp mot tolv timmar på en enda laddning.
Till skillnad mot en bensindriven motor blir det ingen extra kostnad för bränsle förutom den el man använder vid uppladdning av batteriet.
Och till skillnad från en bensinmotor släpper inte elmotorn ut några avgaser eller annat som är skadligt för miljön.

Tyst och lugnt
Som en extra bonus är elmotorn i princip ljudlös. Inget bullrande motorljus stör den fridfulla turen på sjön.
Det bör dock påpekas att elmotorn inte är något för den som vill uppleva fartens tjusning och ta sig fram i höga hastigheter på vattnet.
Men för den som vill åka båt tyst, billigt och miljösmart och inte så långa sträckor är elmotorn ett alternativ.
Det är det allt fler har börjat upptäcka.

KENNETH JOHANSSON
Nyhetsbyrån NA Media

namedia@na.se