Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kor på väggen har blivit vardagsmat

En växt eller ett djur i genomskärning pryder väggen i varje hipsterhem med självaktning. Men nu har gamla skolplanscher blivit mainstream och jakten på de verkliga rariteterna har börjat.

De pedagogiska planscherna började produceras i slutet av 1800-talet. Med dem ändrade lärarna undervisningssätt, efter att tidigare ha varit hänvisade till skolböckernas svartvita bilder. Ett björkblad i genomskärning kunde pekas på och detaljstuderas. Motiven var ofta djur och växter.

Olle Holmqvist, före detta bibliotekarie på Konstfack, tilltalades av estetiken och började samla planscher på 60-talet. Ett halvt sekel senare ställer han ut 52 av de egna planscherna i hemstaden Trelleborg.

– Min favorit är Henriette Sjöbergs bilder med botaniska motiv. De är sagolika, så tydliga och vackra.

Men faktum är att suget efter skolplanscher som inredningsdetalj har avtagit.

– Förutom för motiv som passar i köket. Många vill ha en bild på ett köttstycke eller på grönsaker, säger Anders Pettersson Lindberg, som köper och säljer skolplanscher.

Kartor är också populära, särskilt av typen med metallklämmor som rullats upp på träribba – förutsatt att de hållit för tidens tand.

– Rullarna är en färskvara. Om de inte hänger uppe blir de mögliga eller äts upp av möss.