Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Körde på en björn vid Älvros

När björnen skuttade upp på vägen hade föraren inte en chans att undvika krock. Nallen klarade smällen och kunde lufsa iväg till skogs.

Annons

– Det är bara att hoppas att den och andra björnar som finns i trakten håller sig kvar i skogen. Det är lite otäckt att ha dom runt stugknutarna, säger Katarina Asp som bor i lilla byn Rismyr, fyra kilometer öster om Älvros.

Strax före klockan tolv, natten till måndag, vaknade hon av att en bil bromsade så det tjöt i däcken på E45 som går en bit från huset.

Föraren, som var på väg norrut, blev tvungen att göra en tvärnit och försökte väja undan då det plötsligt hoppade upp en björn på vägbanan. En manöver som var nära att lyckas men nallen fick sig en rejäl knuff. Men den var inte värre skadad än att den kunde lufsa iväg.

– Jag trodde först att det var katten som var ute på vägen. Men den satt i lugn och ro på broräcket, säger Katarina Asp.

Föraren av bilen kontaktade polisen som i sin tur rapporterade händelsen till länsstyrelsen. Personal därifrån genomsökte igår området och spårade björnen.

– Det var en liten björn och det mesta tyder på att den är oskadad, säger Katarina Asp.

Tre björnar har hon hittills sett i år.

– I fjol hade vi björn här nästan hela sommaren. En kväll så kunde jag se en av dem stå och dricka vatten ur barnens lilla badpool.

– Nej, det är inte kul. Det vore bäst för alla om björnarna höll sig i skogen och en bra bit från folk.

Hur gick det med bilen och föraren?

– Det gick nog bra. Han rättade till extraljusen och fortsatte färden.