Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Körde skoter på fyllan med sina barn – får böter

Kvinnan tog med sig sina barn på skotern för att hämta sin hund som sprungit efter en ren.

Nu döms hon till böter för rattfylleri, eftersom hon druckit öl innan färden.

Händelsen inträffade i början av mars i år i en mindre by i Jämtland.

Kvinnan har i förhör uppgett att hon var hemma med sina barn när en ren kom till gården, varpå en av hundarna slet sig loss och sprang efter renen.

Då kvinnan ville förhindra att hunden skulle komma ikapp den och fälla den, eller att en renskötare skulle skjuta hunden, åkte hon efter med skotern. Hon tog med sig barnen eftersom hon inte ville lämna dem ensamma hemma då de andra hundarna var upprörda.

När kvinnan stoppades av polisen, en kilometer från hemmet, hade hon 0,52 promille alkohol i blodet. Hon medger att hon druckit öl till lunchen, men trodde att hon hade rätt att köra skoter alkoholpåverkad i syfte att skydda sin hund och någon annans ren.

Östersunds tingsrätt konstaterar dock att en av förutsättningarna för ansvarsfrihet på grund av nöd, är att nödsituationen är akut. Nödbestämmelsen, som också ska tillämpas restriktivt, kan heller inte åberopas för att avvärja ett framtida angrepp.

Tingsrätten konstaterar också att kvinnan inte kan frias från ansvar för att hon trodde att hon fick köra skoter alkoholpåverkad, och att hon därför ska dömas till dagsböter. På grund av den uppmätta alkoholkoncentrationen, samt det faktum att kvinnan haft sina två barn med på skotern, bestäms antalet dagsböter till 60 à 180 kronor.

Kvinnan ska också stå för sin kostnad för privat försvarare.