Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Körde snabbt och på fel sida vägen – polis fick köra 160 för att komma ikapp

En man parkerade in en annan person på Ica i Brunflo. Det blev starten på en polisjakt som var uppe i 160 kilometer i timmen.

Det var i april i fjol som mannen togs av polis för att ha kört för fort och även vårdlöst. Mannen åtalades för grov vårdslöshet i trafik.

Det hela började när mannen, som är i 30-årsåldern, svängde in på Ica i Brunflo för att köpa kattsand. Han parkerade in en annan person.

Under domstolsförhandlingen berättar det inparkerade vittnet att han blivit lite sur och ringt polisen. Han tyckte också att mannen hade uppfört sig ”skumt”.

Vittnet hade uppmanats följa efter mannen när denne körde iväg längs E14. Enligt vittnet körde mannen väldigt vingligt och över på fel sida vägen. När han dessutom började köra fort vågade vittnet inte hänga på.

Det behövde han inte heller, för polisen blåste förbi och tog upp jakten.

Den åtalade mannen säger under rättegången att han visserligen säkert hade parkerat dåligt vid Ica, men han menade att han bara skulle in snabbt och att katten han hade i bilen hela tiden smet ur sin bur och att det stressade honom.

Det var också anledningen till att han körde vingligt. Men han hävdar att han aldrig var över ”helt i den andra körbanan”.

Han erkänner att han kört 110 på 80-väg, men menade att han tittade ordentligt efter mötande bilar innan han försökte fånga katten och få in den i buren igen.

Enligt mannen hade han börjat sakta ner när polisbilen plötsligt dök upp i backspegeln.

Den jagande polisen berättar vad som hände på ett lite annat sätt.

Enligt polismannen fick de syn på den misstänkta bilen ganska snabbt efter att de kört om vittnet. Enligt honom fick de köra i 160-170 kilometer i timmen för att komma ikapp. När de väl gjort det, så mätte de upp mannens bil i 140 kilometer i timmen.

Enligt polisen körde mannen på fel vägbana vid flera tillfällen bland annat vid två vänsterkurvor utan fri sikt. Precis innan de fick stopp på mannen, ska han enligt polisen varit nära att frontalkrocka med en mötande bil.

Tingsrätten konstaterar att mannen själv erkänt att han kört för fort och ser inte heller någon anledning att betvivla polisens vittnesmål.

Domstolen menar också att det är fastslaget att mannen kört på fel sida vägen och på så sätt ”visat en uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom”. Han döms för grov vårdslöshet i trafik.

I samma veva åtalades mannens för rattfylleri och ringa narkotikabrott för en händelse vid Circle K på Krondikesvägen i januari i år.

Mannen ifrågasätter inte att det hittas narkotika i blodet, men menar att det kommer från en tablett han tagit flera dagar tidigare och som han fått av en kompis i tron att det var sömnmedel.

Tingsrätten resonerar att mängden narkotika i blodet tyder på att mannen pratar sanning och att han tagit tabletten flera dagar innan, vilket gör att han troligtvis inte menade att köra rattfull.

Däremot kommer man inte undan narkotikabrott om man tar okända tabletter av folk.

Domstolen friar från rattfyllan, men dömer mannen för ringa narkotikabrott.

Enligt tingsrätten motsvarar mannens brott fängelse, men eftersom han är i behov av vård för sitt missbruk så döms han till ”skyddstillsyn med föreskrift om vård”.

...

Den här nyheten skickades ut som geopush till de som är intresserade av nyheter i sin närhet.

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app