Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kortfattat, fascinerande och riktigt roligt

Pecha Kucha är en föreläsningsform som uppfanns i Tokyo 2003. Tanken är enkel: Varje föreläsare visar 20 bilder i vardera 20 sekunder.

Sammanlagt har man 6 minuter och 40 sekunder på sig att framföra sitt budskap.

Kvällens Pecha Kucha night, den sjätte att hållas i Östersund och del av helgens Spektalkeldagar, kunde stoltsera med sex föreläsare som fascinerade och roade publiken med sex mycket olika ämnen.

Först ut var Ingela Fridell, som till bilder av gamla broderier kritiserade slöjd-floskler som ”fantasin känner inga gränser” och hyllade slöjdare som genom år av hårt arbete utvecklat ett unikt hantverkskunnande.

Sedan kvällens mest slagfärdige: Jon Jeffersson Klingberg, som talade kring det tacksamma ämnet ”death metal”. I presentationen av hans och kollegan Ika Johanessons bok ”Blod, eld, död” berördes kyrkbränningar, ondska och blodiga scenshower på ett sätt som lockade till gapskratt.

Från dödsmetal blev det ett tvärt kast till Katarina Frank som talade om Darwin och kreativitet, skapandets förutsättningar och vikten av att låta lusten och den inre motivationen styra, snarare än trångsynta prestationskrav.

Göran Lundwall bjöd på det som kan vara Pecha Kucha-historiens charmigaste inlägg, då han lade ut texten kring sina djurskulpturer i järn och trä, lika humoristiska som vackra fåglar.

Josefin Sundnäs spenderade sina 20 bilder med att presentera sina keramiska arbeten, vackra ting med inspiration av bland annat hällristningarna i Glösa. Personligt och intressant.

Kvällens siste talare, framtidsforskaren Peter Majanen, slog i stället an en mer vetenskaplig ton då han talade om dagens trender, såsom en ny andlighet och ett behov av närhet.

Trots att scenvanan och förberedelsegraden varierar mellan de olika föreläsarna är alla föredrag mycket intressanta, och formatet garanterar, precis som tanken var, att alla föreläsare undviker det långdragna, håller sig till sina ämnen och ger riktigt roliga föredrag.

Något av ett genidrag, det här med Pecha Kucha.

Amanda Amundsen Bergström