Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kortslutning i informationen

Medierna har inte varit nådiga mot Strömsunds kommuns beslut att släcka ned ett antal vägbelysningar samtidigt som man byter till miljövänliga lampor. "Landsortsbor tvingas hyra lyktstolpe" är rubriken till en TT-notis som sammanfattar stämningsläget.

Annons

För en glesbygdskommun som Strömsund är bilden av släckta gatlyktor inte bra. Fler än undertecknad lär ha fått associationer till 70-talsklassikern "Siste man från Pajala släcker ljuset" när kommunalrådet Gudrun Hansson i tv berättade om möjligheten att hyra lyktstolpe för 750 kronor om året. Men den privatiseringsiver in absurdum som tycktes skymta bakom förslaget visade sig vara ett hjärnspöke.

Kommunens policy går ut på att släcka ned gatlyktor vid fastigheter som ligger mer än 400 meter från närmsta granne. I ett av tv-inslagen berättas om ägaren till ett fritidshus som i och med nyordningen får åtta gatlyktor nedsläckta längs vägen till huset. Hans besvikelse är högst begriplig. Samtidigt är det svårt att undgå frågan om hur rimligt det är att kommunen ska stå för den elkostnaden.

Här finns också en miljöaspekt fördold. Ljus runt bebodda hus är absolut en trygghetsfaktor, men i ren obygd kan ljusslingor längs långa vägsträckor närmast betraktas som en förorening. Vill man ändå färdas i lyktsken genom skogen - ja, då verkar det inte orimligt att betala 750 kronor per lykta till kommunen som tillhandahåller elen.

Men även om Strömsunds kommun i grunden tänkt rätt i belysningsfrågan så har kommunikationen kring densamma varit bedrövlig.

I augusti berättade till exempel Ö-P om hur byn Ringvattnet först utsågs till Årets by 2013 i kommunen och vid kommunstyrelsens sammanträde i juni fick 15 000 kr i pris. Sammanträdet gick av stapeln på festplatsen Valhall i Ringvattnet och allt var försommarljust, glatt och trevligt. En tid senare kom nyheten att 12 av Ringvattnets 68 belysningspunkter skulle bort. Att byborna kände sig svikna är högst förståeligt.

Ö-P ringer Gudrun Hansson som befriande prestigelöst berättar att kommunen lyssnat på klagomålen. Belysningsfrågan ska tas upp på nytt nästa år när kommunstyrelsen har sitt första sammanträde de 14 januari. "Ingen av oss vill ha nedsläckt kring sig," säger Gudrun Hansson. "Alla kan inte bli nöjda, men fler än i dag."

I dag är det årets kortaste dag och snart blir det ljusare igen, även utan elektricitet. Vi kan i Karl-Bertil Jonssons anda hoppas att alla blivit lite klokare av ljusdebatten i Strömsund.